Willem II-mascotte Kingo was met leesconsulent Cristel van Amersfoort aanwezig tijdens de Aftrap bij van groep 5 van basisschool De Regenboog in Goirle.
Willem II-mascotte Kingo was met leesconsulent Cristel van Amersfoort aanwezig tijdens de Aftrap bij van groep 5 van basisschool De Regenboog in Goirle. (Foto: )

Scoor een boek! met Willem II en bieb

Voetbal en lezen, een mooie combinatie, vonden Willem II, Willem II Betrokken en de Bibliotheek Midden-Brabant. De drie sloegen de handen ineen met leesproject Scoor een Boek! De komende 10 weken nemen 23 verschillende basisscholen uit Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Tilburg deel aan dit leesproject. Profvoetballer Pol Llonch van Willem II moedigt leerlingen in deze periode aan om zoveel mogelijk mooie boeken te scoren.

GOIRLE - "Hé, de juf van de bieb!" De leerlingen van groep 5 van basisschool De Regenboog in Goirle hadden leesconsulent Cristel van Amersfoort al wel eens eerder op school gezien.

Maar vandaag is Van Amersfoort anders uitgedost dan vorige keer: met een Willem II-sjaal om, vertelt ze dat ze die middag is gekomen voor De Aftrap van een bijzonder leesproject.

Scoor een boek!

Doel van Scoor een Boek! is het aanwakkeren van leesplezier bij kinderen om daarmee hun kansen te vergroten op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst. Is dat nodig? Helaas wel: 1 op de 10 kinderen in Nederland verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen. Als we dit probleem niet aanpakken, staan deze kinderen straks met 1-0 achter als ze de arbeidsmarkt betreden.

Tien weken

De Regenboog is niet met lege handen gekomen: ze heeft een krat vol nieuwe jeugdboeken meegenomen, een stapel scoreposters én speciale videoboodschap van Willem II-speler Poll Lonch, die hen aanspoorde komende tien weken zoveel mogelijk mooie boeken te gaan scoren.

Voor elk boek dat ze lezen, mogen kinderen een speciale sticker plakken op de scoreposter in de klas. Leesconsulente Cristel vertelt in de klas dat het bij dit project niet gaat om de snelheid waarmee je een boek leest, maar om het plezier. "Voor ieder kind is er een boek te vinden dat diegene leuk vindt."

Directeur Frans Haarbosch van De Regenboog kan zich hier helemaal in vinden. "We vinden het belangrijk dat onze leerlingen ervaren hoeveel plezier je aan lezen kunt beleven. Leesbevordering vinden we erg belangrijk omdat dat enorm helpt bij de ontwikkeling. Onze ervaring is dat hoe groter de betrokkenheid van een kind bij het lezen, hoe beter het werkt. Scoor een Boek! zorgt voor een enorme betrokkenheid."

De kracht van sport

Geert uit groep 6 is in ieder geval al enthousiast: "Ik vond lezen altijd best saai, maar hoe vaker ik het doe hoe leuker ik het vind. Dat hebben ze goed bedacht van Scoor een Boek, daarmee wordt het nóg leuker om te lezen. Ik ga vooral de grappige én spannende boeken lezen die in het boekenkrat zitten. Ik vind het altijd lastig om te kiezen wat ik wil gaan lezen, maar met zo'n krat wordt het me veel makkelijker gemaakt."

Halverwege het project volgt De Rust. Dan ontvangen leerlingen opnieuw een videobericht van de profvoetballer en wordt met hen gepraat over de gelezen boeken. Na 10 weken mooie boeken scoren, is het tijd voor Het Fluitsignaal. Lees hierover meer in het kader 'Afsluiting'.

Wie op de hoogte wil blijven van het project kan kijken op Facebook, Instagram of Twitter via: @bibliotheekmb en @WII_betrokken

Meer berichten