Het pand waar architect Jan Mulders in 1962 ging wonen en werken, hij was toen 44 jaar oud.
Het pand waar architect Jan Mulders in 1962 ging wonen en werken, hij was toen 44 jaar oud. (Foto: )

MoNUment van de week Hogeschoollaan 229-231(a)

Hogeschoollaan 229-231-231a zijn twee in elkaar geschoven volumes in twee lagen, het kantoor aan de Hogeschoollaan en het woonhuis aan de Prof. Gimbrèrelaan.

TILBURG - De tekenkamer op de verdieping achter een ritme van dertien identieke ramen en om de hoek weer een zelfde ritme maar nu voor de slaapkamers van het woonhuis. Het kantoorvolume is op de verdieping in een grijze steen uitgevoerd en op de begane grond in glas, bij het woonhuis raakt de grijze steen bijna de grond maar lijkt daar door een subtiel terug gelegde plint deze grond niet te raken. Strakke lijnen en uitgebalanceerde gevelcomposities kenmerkten de gebouwen van deze Tilburgse architect (1918-1988). Hij heeft hier tot 1982 veel woonhuizen en vooral ook bedrijfsgebouwen ontworpen.
Het pand is onlangs op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst vanwege de plaats die het inneemt in het werk van deze architect, en de voor de ontstaanstijd zeer moderne vormentaal. Er is sprake van ensemblewaarde vanwege de samenhang van woonhuis, kantoor en tuin maar ook de samenhang met de bebouwing voor het universiteitscomplex en met de villa's voor de welgestelden die hier vanaf 1960 aan de Hogeschoollaan gebouwd werden.

heemkundekringtilburg.nl

Meer berichten