Foto:

Vers bloed bij KBO Wandelbos

Lid worden van KBO en vrijwel meteen voorzitter worden van één van de vele afdelingen die de seniorenorganisatie in Tilburg telt. Het overkwam Radjin Goedan (65) uit de Reeshof. Sinds januari zwaait hij de scepter over KBO Wandelbos, waarvan ruim tweehonderd ouderen lid zijn.

Door Aldert van der Burg

TILBURG - "Als ik niet gekozen was als voorzitter, zou ik toch lid van KBO zijn geworden", zo maakt Goedan aan het begin van het gesprek meteen duidelijk. "Ik ben graag onder de mensen en vind het leuk mee te doen aan de activiteiten die KBO organiseert."

De inmiddels gepensioneerde Goedan, die al 41 jaar in Nederland woont, was werkzaam in de sociale sector. Zo was hij bijna 25 jaar WMO-consulent bij de gemeente Oisterwijk. "Dat sociale zit bij ons in de familie en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Mijn overgrootvader was bijvoorbeeld hoofd van een dorp in Suriname."

Goedan doet tegenwoordig vrijwilligerswerk voor onder meer GGZ en ContourdeTwern. Als buddy is hij de steun en toeverlaat van een aantal cliënten en mensen met uiteenlopende problemen, waaronder eenzaamheid. Daarnaast zet hij zich in voor de Stichting Indian Light Foundation, die ontwikkelingsprojecten in Suriname en India opzet. En sinds kort is hij dus actief voor KBO.

Wat wil hij als voorzitter van de afdeling in Wandelbos bereiken? "Ik wil mijn voorganger Toos Mols graag een compliment geven. Zij heeft haar uiterste best gedaan om alle activiteiten draaiende te houden. Dat probeer ik als voorzitter zo te houden. Daarnaast wil ik samenwerken met andere organisaties in de wijk, mensen met elkaar in aanraking brengen. Verder zijn er al contacten met de gemeente Tilburg en ContourdeTwern, maar die kunnen nog intensiever. Desnoods in samenwerking met die laatste wil ik onderzoeken hoe eenzaam de ouderen in Wandelbos zijn en kijken wat we daaraan kunnen doen."

Weinig contact

Uit de gesprekken die Goedan tot nu toe met ouderen in de wijk heeft gevoerd, is hem gebleken dat dit probleem serieus moet worden genomen. "Van sommigen hoorde ik dat ze geen tot weinig contact hebben met andere mensen. Ik proef veel teleurstelling, omdat ze niet mee kunnen doen aan activiteiten als hun gezondheid achteruitgaat." Daarom wil Goedan niet alleen blijven investeren in de activiteiten die KBO Wandelbos organiseert, maar ook in oplossingen voor het vervoersprobleem dat veel ouderen hebben die niet mobiel zijn. "Je kunt wel van alles aan activiteiten organiseren, maar dat heeft weinig zin als mensen er niet naartoe kunnen."

De nieuwe voorzitter van KBO Wandelbos heeft alvast een boodschap voor de gemeente Tilburg: verbeter de Meedoenregeling (waarbij mensen met een laag inkomen 100 euro per jaar krijgen voor leuke, leerzame of gezonde activiteiten) voor ouderen. "Dat komt neer op ruim 8 euro per maand, maar daar kunnen ze niets mee."

Meer berichten