Het ketelhuis van de voormalige NS-werkplaats. Inzet: binnenkant met één stoomketel. www.heemkundekringtilburg.nl
Het ketelhuis van de voormalige NS-werkplaats. Inzet: binnenkant met één stoomketel. www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: )

MoNUment van de week Burg. Brokxlaan 365

TILBURG - Het ketelhuis aan Burgemeester Brokxlaan 365 heeft gevels in baksteen, die worden afgesloten door een zware betonnen kroonlijst. De vensters hebben een betonnen omlijsting en aan de zijde van de Atelierstraat tralies om de ruiten te beschermen tegen de kolenoverslag van de kolenbunker die ernaast lag. De inwendige draagconstructie van het dak met lichtstraat bestaat uit stalen kolommen en liggers. Aan de kant van de Brokxlaan heeft het transformator- en machinegebouw eraan vast gezeten.

De drie stoomketels in het ketelhuis werden met steenkool gestookt. Met de komst van aardgas zijn ze hiervoor omgebouwd en zijn de stalen schoorstenen op het dak ingekort. In tegenstelling tot andere bewaarde industriële ketelhuizen, zijn hier de oorspronkelijke stoomketels (inzet) nog aanwezig. Dit maakt juist dit ketelhuis uniek. Maar om ook de ketelinstallatie te kunnen beleven moet eerst de gevaarlijke asbestisolatie verwijderd worden.

Nadat tijdens WO II in september 1944 de NS-werkplaats in enkele dagen systematisch vernield was, kon geen enkel gebouw meer verwarmd worden. Toen is in 1947 dit ketelhuis gebouwd. De vormgeving is in stijl van de Wederopbouwarchitectuur. Het gebouw is samen met de stoomketels gemeentelijk monument.

Meer berichten