Voormalig hoofdkantoor van N.V. VOLT, onlangs aangewezen als gemeentelijk monument, wordt nu verhuurd als kantoorruimte.
Voormalig hoofdkantoor van N.V. VOLT, onlangs aangewezen als gemeentelijk monument, wordt nu verhuurd als kantoorruimte. (Foto: )

MoNUment van de week Groenstraat 139

TILBURG - In 1909 werd in Tilburg de N.V. Metaaldraadgloeilampenfabriek VOLT opgericht om gloeilampen te fabriceren en in binnen- en buitenland te verkopen. Toen Philips de grootste aandeelhouder werd, ging VOLT onderdelen fabriceren voor radiotoestellen. De grote expansie kwam in de jaren 50 en 60 met de komst van televisie.

Dit kantoorgebouw aan Groenstraat 139 uit 1961 heeft vier bouwlagen met dakopbouw. De gevel telt twaalf venstertraveeën in een uitkragende betonnen omranding. De vensters hebben stalen kozijnen en zonweringen. Het trappenhuis achter de ingangspartij heeft een grote vensterwand met uitkragende betonnen ribben.

Opvallend is het kunstwerk van Jacques van Rhijn dat in 1959 is aangeboden door het personeel. Een reliëf, in de vorm van een groot plus- en minteken met een vonk daartussen, laat vijftig jaar geschiedenis van het bedrijf zien. Als blijvend symbool van dit bloeiende dynamische bedrijf van weleer.

In de 70er jaren verhuisde VOLT naar een modern complex in Tilburg-Noord. Het oude complex met dit kantoorgebouw werd in 1978 verkocht. Helaas moest VOLT in 1999 sluiten. Het was lange tijd de grootste werkgever in Tilburg.

heemkundekringtilburg.nl

Meer berichten