Foto: Martin van der Plas

Pastor Marijn van de Laar: Vasten, jazeker!

Vasten is van alle tijden en gebeurt bij alle religies en levensbeschouwingen. De joden kennen hun Jom Kippoer, de moslims hebben hun Ramadan en wij, christenen, kennen de veertig daagse Vastentijd als voorbereiding op Pasen. Tibetaanse monniken eten de hele dag niet meer na hun middagmaal om bij hun meditatie niet afgeleid te worden door zoiets aards als spijsvertering. Hindoes vasten op gezette tijden in de week en rond religieuze gedenkdagen. Matiging, respect voor de schepping, ommekeer naar een bewuster leven, verzoening met God en met elkaar zijn begrippen, die in nagenoeg alle godsdiensten bij het vasten een rol spelen.
Tot in de tweede helft van de vorige eeuw namen katholieken het vasten heel serieus. We kenden vastendagen en onthoudingsdagen en kinderen werd al vroeg geleerd om te vasten door middel van hun vastentrommeltje. Dat mocht pas aangesproken worden op paaszaterdag 'na het terug keren van de klokken uit Rome'. Omdat ik begin april jarig ben, had ik altijd een overvloed aan snoep en op paaszaterdag dus een overvloed aan buikpijn.
Vasten is goed, ook in onze tijd. Het is gezond en er wordt nog volop gevast, ook hier in Nederland, vaak na periodes van overvloedig eten en drinken, of om te lijnen of om je lichaam te zuiveren van kwalijke stoffen. Er is zelfs een nieuw soort vasten ontstaan, het zogenaamde 'autovasten' (je auto bewust wat vaker laten staan). Wij kunnen natuurlijk ook heel wat consuminderen, wat goed is voor een betere verdeling van beschikbare voedingsmiddelen op aarde. Door zélf te minderen kun je méér afstaan aan arme en kwetsbare mensen. En ook dát gebeurt in nagenoeg alle religies tijdens vastenperiodes. Wat gebeurt er als je lichamelijk vast? Je lichaam gebruikt eerst je opgeslagen extra suikerreserves, daarna komt het spierweefsel aan de beurt en tenslotte gebruikt ons lijf onze opgeslagen vetten.
Het is ook goed om samen te vasten met anderen. Je moet dat samen doen met een blij gezicht en een vrolijk hart, want het is een heilzame tijd. Door te vasten worden we niet armer, maar rijker. We worden vrijere mensen, die weer bewust in het leven kunnen staan.

Meer berichten