Tony Weggemans van Stichting MTBStadsbos013 komt vertellen over de atb-route, die zaterdag 30 maart officieel wordt geopend in Stadsbos013
Tony Weggemans van Stichting MTBStadsbos013 komt vertellen over de atb-route, die zaterdag 30 maart officieel wordt geopend in Stadsbos013 (Foto: )

Milieucafé: geothermie, atb'ers, watergraaf en klimaatspijbelaars

TILBURG - In het Milieucafé van morgen, donderdag 28 maart, in Paradox een duiding van de verkiezingen, een mini-college over geothermie in de serie 'van het gas af' en de nieuwe watergraaf Erik de Ridder. Verder de opening van de atb-route in Stadsbos013, klimaatspijbelaars en de winnaar van de V-Rede. Focus Foodbar presenteert zichzelf en Frank van Pamelen blikt terug op 25 jaar Milieucafé door Frank van Pamelen. Iedereen jonger dan 20 jaar mag gratis naar binnen.

Een week na de verkiezingen voor de Provinciale Staten willen we natuurlijk wel weten wat de gevolgen zijn. Voorzitter van de Raad van Toezicht bij de Brabantse Milieufederatie en oud-journalist van het Brabants Dagblad Ron Lodewijks en Mieke Geeraedts (jarenlang statenlid namens de VVD) buigen zich over de uitslagen.

In de reeks 'van het gas af' bekijkt het Milieucafé de mogelijkheden van geothermie, ook bekend als aardwarmte. Huisdeskundige en gastredacteur Lucia Kleinegris en de Vlaamse expert Ben Laenen gaan in op de mogelijkheden voor de Tilburger. Laenen is onderzoekscoördinator bij de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), een toonaangevende Europese onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling, en hij is gespecialiseerd in geothermie.

De Ridder als watergraaf

Ongeveer een half jaar nadat hij was begonnen aan zijn derde termijn als wethouder, besloot Erik de Ridder de bakens te verzetten en te solliciteren naar de functie van watergraaf bij Waterschap De Dommel. Die functie was vrijgekomen omdat de vorige watergraaf, Peter Glas, naar Den Haag werd geroepen als de nieuwe deltacommissaris. In het Milieucafé kijken we terug op zijn wethouderschap en vooruit naar de uitdagingen die er liggen voor de nieuwe watergraaf.

In 2015 werd het startschot gegeven voor het openstellen van het Stadsbos voor de Tilburgers. Tal van ideeën, waarbij de Tilburgers gevraagd werden mee te denken. Een atb route was een spraakmakend voorbeeld. Op zaterdag 30 maart opent het parcours officieel. Milieucafe praat met de initiatiefnemer, bosfietser Tony Weggemans van Stichting MTBstadsbos013.

Klimaatspijbelaars.

Meer dan 10.000 scholieren spijbelden op 7 februari en nog eens ruim 5.000 herhaalden dat op 14 maart om actie te voeren voor het klimaat. In het Milieucafé reageren twee Tilburgse klimaatspijbelaars onder meer op de opmerking van Vlaamse protestgenoten dat de Nederlandse scholieren te braaf zijn.

Ties Keurentjes won tijdens het Tilburgs Scholierendebat op 1 maart de V-Rede. Een dag na zijn verjaardag komt hij de rede voor een duurzamer Tilburg in het Milieucafé voordragen.

In het Milieucafé opnieuw een kans voor een Tilburgse duurzame ondernemer zijn of haar bedrijf te presenteren. Deze keer Bregje Mols van Focus Foodbar, een fastfood-restaurant met een puur plantaardige kaart. Ze zorgt ook voor hapjes voor het publiek. 

Het Milieucafé bestond vorig jaar 25 jaar en Frank van Pamelen komt langs om die vijfentwintig jaar in vogelvlucht te beschouwen en vooruit te kijken. Welke problemen zijn opgelost en welke moeten nog?

Muziek is er twee maal van Vera Keijsers, 23 jaar en net afgestudeerd Docent Muziek op de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Ze wordt begeleid door gitarist Rias Baarda. De avond wordt als altijd afgesloten door het Environmental Lounge Café van Frans van der Meer en Jeroen de Leijer.

Het Milieucafé op 28 maart in Paradox, Telegraafstraat 62 in Tilburg. start om 20.30 uur. De entree bedraagt 3 euro, maar iedereen jonger dan 20 jaar mag bij dit café gratis naar binnen.

Audrey Tulkens
Meer berichten