Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Afgelopen week werd het dak van het appartementencomplex waar ik woon gemaakt. Ik zet daar nooit vraagtekens bij, bij klusjes of werkzaamheden. Voornamelijk omdat ik toch niet snap wat er moet gebeuren en waarom. Ons appartement is praktisch een daklozenopvang: iedereen is welkom. Zonder eerst bestookt te moeten worden met kritische vragen. Als iets gemaakt moet worden, dan zal dat vast wel. En als het oplichters zijn: bij ons valt niks te halen, dus kom maar gezellig buurten. Essent die bij ons iets komt checken? Ik heb een andere energieleverancier, maar prima, kom maar binnen. Ik zet nog koffie voor ze ook.

Precies een week stonden de dakdekkers dus voor de deur. En eigenlijk zijn alle bouwvakkers een beetje hetzelfde: het zijn - met vast een paar uitzonderingen, voordat er boze mails binnenkomen - ruwe, soms onvoorzichtige mannen. Die een schone vloer niet heel hoog op de prioriteitenlijst hebben staan. Deze dakdekkers waren daar geen uitzondering in. Om half 9 ‘s morgens lieten ze van vier hoog een ladder naar (ik denk aan het lawaai te horen) de eerste etage vallen. Het leek wel een oorlogsgebied hier. De trappenhal was ook geen trappenhal meer, maar eerder de zandbak van een basisschool: waar je ook keek lag zwart zand. Alsof er mee gesmeten was en er zelfs zandkastelen gemaakt waren. De Sahara was nog jaloers geweest op de hoeveelheid zand die bij ons binnen lag.

Anderhalf uur later verspreidde het oorlogsgebied zich zelfs naar binnen de muren van mijn appartement. Behalve dat ik zelfs zwart zand in de douche en de wc tegen kwam (nee, niet uitgepoept, maar door een luchtschacht van het dak in de toiletpot gevallen) besloten de dakdekkers ook een feestje te geven op het dak. Waarbij er gestampt moest worden en ze denk ik zelfs met een tractor over het dak hebben gereden, want mijn lampen zijn kapot gesprongen en mijn kast - die ik echt wel solide in elkaar heb gezet - omgevallen. Fijn dat het dak weer is gefixt. Wel jammer dat het huis daarbij gesloopt is.

Jacky Eickes
Meer berichten