Foto: Hans van Oosterhoudt

Het goede delen

Willen we het goede voor onszelf houden of willen we het ook aan anderen doorgeven? Het mooie van geestelijke zaken is dat het jezelf geen geld kost als je het aan anderen uitdeelt. We zijn mensen die makkelijk rekenen. Hoeveel verdien ik? Wat kan ik nog kopen? Hoeveel heeft de ander? En hoe kan ik meer geld krijgen?

Materiële dingen kun je berekenen. Het mooie van liefde, geloof, waarheid en andere geestelijke zaken is dat het méér wordt als je het met anderen deelt.

Als pastoor kom ik vaak in gesprek over het geloof in God. Ik kan dan geloof delen met mensen. De ander probeer ik niet te bekeren, alsof dat het resultaat van de ontmoeting zou moeten zijn. Dan zit er zoveel druk achter. Ik giet het geloof niet bij de ander binnen. Maar geloof komt ter sprake. Dan zeg ik dat geloof ervoor zorgt dat ik er niet alléén voor sta, dat het mij gelukkig maakt en een richting aan het leven geeft.

Sommig mensen zeggen tegen mij: 'Ja dat moet je zeggen omdat je pastoor bent!'. Daarom denk ik dat het voor ‘gewone’ gelovigen makkelijker is om het mooie van het geloof door te geven dan voor een pastoor of priester. Iedereen doet dat verschillend. Soms merk ik obstakels bij mensen om over het geloof te spreken. Dan zeggen ze bijvoorbeeld: 'Ik kan niet zo goed praten'. Sommige mensen spreken heel gemakkelijk. “Maar ik kan dat niet”, hoor ik dan. Maar je hoeft niet voortdurend aan het woord te zijn: dat is eerder een obstakel. Luisteren is net zo belangrijk. Iets goeds voor de ander doen is nog belangrijker. Door ook ruimte voor de ander te maken om te luisteren ontstaat er een beter contact.

Soms weet je geen pasklare antwoorden op lastige vragen en dat is maar goed ook. De ander overladen met pasklare antwoorden schrikt af. Belangrijker dan overal een antwoord op hebben is het om met echte interesse te luisteren. Dan wordt de ander nieuwsgierig en vraagt: “Wat vind jij hier nu van?”. En dan kun je vertellen over jouw hoop en hoe je vanuit geloof leeft. Laat gerust weten dat je, hoewel je gelooft, ook zelf nog vragen hebt. Dat verrast mensen vaak in positieve zin.

Audrey Tulkens
Meer berichten