Jan Kooter, met zijn onderscheiding. Rechts van hem zijn vrouw Tonnie, links deken Jeroen Miltenburg.
Jan Kooter, met zijn onderscheiding. Rechts van hem zijn vrouw Tonnie, links deken Jeroen Miltenburg. (Foto: )

Pauselijke prijs voor Jan Kooter

Jan Kooter heeft afgelopen zondag tijdens de mis in de Petrus en Pauluskerk in Tilburg een pauselijke onderscheiding ontvangen. Deken Jeroen Miltenburg reikte de onderscheiding uit.

TILBURG - Miltenburg sprak Kooter tijdens de mis toe: "Aan het begin van deze viering gaan we iemand in het zonnetje zetten met een grote verdienste voor de katholieke kerkgemeenschap in Tilburg: Jan Kooter."

Toen Kooter bijna 55 jaar geleden in het huwelijk trad, werd hij kort daarna door toenmalige pastoor Moeskops van de Sint Annakerk gevraagd of hij hem als acoliet en lector wilde assisteren. De vaste bezoekers in deze kerk kennen Jan allemaal, ook al zal niet iedereen zijn naam weten. Zijn verdiensten voor de kerkgemeenschap liggen dan ook vooral in het verleden. Maar ook nu is hij nog actief bij uitvaarten.

Jan Kooter begon 55 jaar geleden bij pastoor Moeskops in de Sint Annakerk. Hij was daar behalve lector en acoliet, gedurende meer dan 10 jaar, de coördinator van de diensten van de toenmalig grote groep van ruim 10 acolieten. Hij verzorgde de roosters en nam daarmee het pastorale team veel werk uit handen.

Nadat de Sint Annakerk aan de eredienst werd ontrokken en gesloopt, is hij bij de Paters Kapucijnen aan de Korvelseweg als lector en acoliet begonnen. Daar was hij gedurende tientallen jaren wekelijks actief en vaak meerdere keren in een weekend zoals met Pasen en Kerstmis. Dat heeft hij gedaan tot omstreeks 2012.

Ruim 20 jaar geleden is hij door de toenmalige pastoor Schrauwen van de parochie St. Antonius Korvel, in welke parochie hij woonachtig was, gevraagd om op gezette tijden te assisteren bij de zogenoemde rouw- en trouwdiensten. Deze vraag werd hem gesteld omdat de scholen de kinderen, die als misdienaar moesten verzuimen van de lessen, liever niet langer daarvoor vrijaf gaf. Inmiddels worden ook in die kerk geen diensten meer gehouden.

Later heeft hij gedurende vele jaren de maandelijkse eerste vrijdagvieringen in de kapel aan de Frater Matheushof mede verzorgd. In de parochie is hij daar al weer enige jaren actief als bezorger van De Zeskrant en zoals gezegd, sinds enige tijd acoliet bij uitvaarten.

Volgens deken Miltenburg verricht Kooten de hem gevraagde werkzaamheden altijd zeer vriendelijk, netjes verzorgd, zorgvuldig en waar nodig, zoals bij uitvaarten zeer statig. "Je kunt op hem altijd een beroep doen want zijn inzetbaarheid is zeer groot."

Pro Ecclesia et Pontifice

Het is om al deze redenen dat Paus Franciscus hem de Pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice heeft toegekend. Dat is een pauselijke onderscheiding voor bewezen diensten aan de rooms-katholieke kerk of het rooms-katholieke geloof. Het is het hoogste ereteken dat een leek kan ontvangen van de Paus.
De medaille wordt uitgereikt aan katholieke gelovigen die zich ten minste 25 jaar verdienstelijk hebben gemaakt.

Audrey Tulkens
Meer berichten