Godert raakte in 1995 in een psychose, gevolgd door een depressie. Pas in 2007 krijgt Godert de diagnose 'bipolair'.
Godert raakte in 1995 in een psychose, gevolgd door een depressie. Pas in 2007 krijgt Godert de diagnose 'bipolair'. (Foto: Christina Arrabal)

Onthaasten als medicijn

Godert noemt zichzelf 'een zondagskind dat op zijn 32e struikelde'. Lange tijd zat alles mee: hij groeide op in een groot gezin, had een fantastische jeugd, en ook na zijn studie verliep zijn leven voorspoedig. Desondanks...raakt Godert in 1995 in een psychose, gevolgd door een depressie. Pas in 2007 krijgt Godert de diagnose 'bipolair'. Dat is slikken voor de veelzijdige en ambitieuze gevoelsmens die Godert is. Inmiddels heeft hij leren omgaan met zijn beperking en is al jaren stabiel. Sterker nog, Godert ziet juist de krácht in de kwetsbaarheid van zijn geest: het heeft hem gemaakt tot wie hij nu is.

Door Regine Griep

TILBURG - We zitten in de voorjaarszon, op De Krachtcentrale 013. Godert vertelt zijn levensverhaal met gemak, beeldend en af en toe een zijweg bewandelend. Hieronder zijn verhaal in 4 delen. 

Hoe Godert 'struikelde'

"In 1995 werkte ik als projectleider in de Natuur en Milieu-educatie. Ik zat vól ambitie, kreeg veel voor elkaar en realiseerde mooie projecten. Maar er waren veel procedures en regels die vertraagden, na verloop van tijd liep ik vast. De tomeloze energie die ik had, sloeg naar binnen. In combinatie met privéomstandigheden raakt ik geleidelijk de weg kwijt in mijn drukke hoofd. Ik was erg onrustig, ging minder eten, slechter slapen en ging overal verbanden zien (red: zgn. betrekkingswanen). Zonder dat ik of mijn omgeving het in de gaten hadden, ontaardde dit in een psychose. Door medicatie en dankzij de steun van mijn omgeving, kwam ik er redelijk snel uit.

Daarna kwam het besef dat ik écht van het padje was geweest. Voor de psychose zat ik in een opperste staat van paraatheid. Eigenlijk helemaal 'in de flow'. Maar naderhand was het juist heel traumatisch...

Het opnieuw vertrouwen in mezelf opbouwen was moeilijk. Ik kwam in een depressie. Uiteindelijk koos ik voor opname en vanuit de 'bodem' krabbelde ik op. In 1996 volgde helaas eenzelfde cyclus. Minder ernstig gelukkig. Ik ging schrijven over mijn ervaringen. 'Dagboek van een warhoofd' ontstond (Godert is momenteel bezig met de uitgifte van het boek). Daarna stabiliseerde mijn leven zich. Tot 2005 leefde ik klachtenvrij: ik werkte bij de gemeente Amstelveen en daarnaast organiseerde ik festivals en feesten op het gebied van wereldmuziek. Ik zat vol ideeën en het organiseren ging me goed af. Maar gaandeweg raakte ik weer in een manische energie en de betrekkingswanen kwamen terug.

Om tot rust te komen vertrok ik naar Ecolonie (red: een ecologische vakantie en ontmoetingsplaats in Frankrijk). Na verschillende onderzoeken volgde in 2007 de diagnose: u bent bipolair. Ik kreeg medicatie en zocht een rustiger werkomgeving met ritme en regelmaat: Ik vond een baan als docent Biologie. Maar het onderwijs bleek voor mij te heftig. Ik belandde uiteindelijk in de WIA."

Hervinden van de balans

"In 2007 volgde ik een re-integratietraject. Verschillende dingen kwamen samen: Mijn passie voor natuur & milieu, mijn wens om mensen te verbinden én hen te laten ervaren wat de natuur te bieden heeft. Ik richtte stichting de Oersprong op, om een natuurcamping en theetuin op ecologische basis te beginnen. Alles zat mee, het was de juiste tijd. Maar ondanks de gunstige wind en bevestiging, groeide de angst: Wat nu als ik manager moet worden? Blijft het dan wel goed met me gaan? Ik liet het idee een paar jaar rusten. Er volgde een periode van reizen en werken op kleinschalige ecologische leefgemeenschappen. Het buiten werken was heilzaam, ik deed nog meer kennis en ervaring op."

Doorstart van 'de Oerspong'

"Sinds eind 2018 volg ik een traject bij De Krachtcentrale 013. Dit brengt me focus, discipline en een vast ritme. Mijn potentie en kracht komen weer tot bloei. Met de Oersprong maak ik nu een doorstart en help anderen met onthaasten in deze hectische wereld. Dat doe ik met kleinschalige groepsactiviteiten die ik samen met anderen organiseer. Zo organiseren we in juni een onthaastingsweek én een speciale 'mannenweek', in het prachtige landhuis Vidovina in Italië. Verbinding met de natuur én met elkaar staan centraal. Je kunt bosbaden, zwemmen bij de waterval en er is massage en yoga voor de liefhebbers. Maar lekker hangmatten of een boekje lezen kan ook: Alles mag en niets moet, dat is het idee."

Onthaasten als leidraad

"Onthaasten is het leidend principe geworden in mijn leven. Daarmee blijf ik in balans. Manische depressiviteit bleek voor mij geen fatale diagnose. Het heeft mijn leven verrijkt en me geleerd om mijn energie gerichter inzetten. En die blije, ambitieuze jongen ben ik gelukkig ook nog steeds! Ik vind het zelf belangrijk om open te zijn over bipolariteit. Aanstaande zaterdag, 30 maart is het World Bipolar Day: een mooi initiatief om wereldwijd aandacht te vragen voor de bipolaire stoornis en stigma tegen te gaan (www.kenniscentrumbipolairestoornissen.nl)."

Godert organiseert regelmatig 'Bosbaden', een Japans onthaastings-ritueel. Dit vindt plaats op 12 en 28 april en 10 mei in het Warandebos. Aanmelden voor de Bosbaden en andere events die Godert organiseert kan via www.deoersprong.nl

De Krachtcentrale 013 biedt ondermeer maatwerktrajecten voor mensen die werkfit willen worden of willen re-integreren vanuit ziektewet en WIA. Voor meer informatie: www.dekrachtcentrale013.nl

Regine Griep
Meer berichten