Ook de organisatie van het Tilburgse Festival Circolo gaat op 25 april in gesprek met de aanwezige jongeren. Foto: Karin Jonkers.
Ook de organisatie van het Tilburgse Festival Circolo gaat op 25 april in gesprek met de aanwezige jongeren. Foto: Karin Jonkers. (Foto: Karin Jonkers - Yell & Yonkers)

Jongeren maken de stad in LocHal

Jongeren maken de stad! Zo luidt de slogan van Stadsmakers013, een evenement van Jongerenwerk R-Newt waarbij jongeren meedenken en doen rondom verschillende projecten en activiteiten in de stad. De eerste editie, op 25 april in de LocHal, staat in het teken van Tilburg als festivalstad.

Door Loïs de Jong

TILBURG - Welke ontwikkelingen zijn, volgens jongeren, nodig om het aanbod van festivals en evenementen en de programmering daarvan, nog mooier en betekenisvoller voor de stad te maken? En vooral: wat kunnen initiatiefrijke en ondernemende jongeren daarin zelf organiseren en wat hebben ze daarvoor nodig? Deze vragen staan centraal bij de eerste editie van Stadsmakers013, een initiatief van Jongerenwerk R-Newt. Floor van Berkel, manager van R-Newt vertelt: "Tilburg ontwikkelt zich in een hoog tempo en we vinden het belangrijk dat jongeren daarbij op verschillende aspecten betrokken zijn en actief bijdragen. Met het concept Stadsmakers013 bieden we een platform voor de jongeren, maar ook voor partners, die soms wel wat hulp kunnen gebruiken bij het betrekken van een jonge doelgroep. Het is de bedoeling dat er na het evenement nog meer edities van Stadsmakers013 volgen met thema's als: Tilburg als sportstad, Tilburg als duurzame stad, Tilburg als muziekstad, Tilburg als foodstad en meer. Er zit veel potentie in Tilburg om samen te werken aan een toffe inclusieve en toekomstbestendige stad, waarbij ook de volgende generatie zich betrokken voelt en een betekenisvolle bijdrage kan leveren." Jongeren met ideeën kunnen tijdens de eerste van Stadsmakers013 hun idee voorleggen aan gelijkgestemden, aan festivalorganisatoren en aan jongerenwerkers. Dat kan gaan om een eigen event, of om bijdragen aan bestaande festivals of aan een jongerenevenement van R-Newt. Voor degenen die echt tot uitvoering kunnen en willen overgaan, bestaan mogelijkheden voor begeleiding vanuit Jongerenwerk R-Newt en de optie om het idee in te dienen voor een bescheiden financiële kickstart, via het project Kiss the Future. Op 25 april wordt daarover meer uitgelegd.

Loïs de Jong
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden