Tony Weggemans (rechts) vertelt over de MTB-route in Stadsbos 013, die afgelopen zaterdag officieel werd geopend (foto: Jasper Schoonhoven)
Tony Weggemans (rechts) vertelt over de MTB-route in Stadsbos 013, die afgelopen zaterdag officieel werd geopend (foto: Jasper Schoonhoven) (Foto: Jasper Schoonhoven)

Draaiboek 50-jarig jubileum Milieucafé gelekt

TILBURG - Een vol Paradox heeft genoten van het 123e Milieucafé. Met de mtb-route in Stadsbos013, Watergraaf Erik de Ridder, een college over geothermie, klimaatspijbelaars, een cabareteske terug- en vooruitblik op 25 en 50 jaar Milieucafé, de V-Rede, de duiding van de verkiezingen en de Focus Foodbar.

Belangstellenden kregen afgelopen zaterdag, tijdens de officiële opening, de kans het parcours zelf uit te testen, maar donderdag vertelde Tony Weggemens vast over de nieuwe MTB-route in Stadsbos013. "Het parcours is mooi bochtig en heeft een uitdagende 'val' en een stevige klim die je brengt op een stuk waar je uitkijkt op de snelweg. We kunnen ons misschien niet meten met de mooiste parcoursen van Nederland, zoals op de Utrechtse Heuvelrug, maar het is nog mooier geworden dan ik had verwacht."

Ties Keurentjes van het Koning Willem II College droeg daarna zijn tijdens het Groot Tilburgs Scholierendebat winnende V-Rede voor. Zijn voorstel was om allemaal eerst wat harder te werken aan vriendelijk zijn voor elkaar, omdat we pas dan samen kunnen werken aan een duurzamer Tilburg.

"We zijn nog lang niet uitgedemonstreerd", verkondigden de Tilburgse klimaatspijbelaars Noor en Julia, die verder vertelden over hun ervaringen tijdens de twee scholierendemonstraties voor het klimaat.

Lucia Kleinegris en Ben Laenen gaven een mini-college over geothermie, waarbij warmte door water uit diepere lagen van de aarde te pompen gewonnen wordt. Kleinegris: "Voor elke kilometer die je dieper boort stijgt de temperatuur van het water met ongeveer 30 graden." Met name het gebied ten zuiden van Tilburg zou zich er prima voor lenen.

"Anders dan bij gaswinning wordt met geothermie geen volume aan de bodem ontnomen, er wordt evenveel koud water weer terug de aarde ingepompt", aldus Laenen. "Je moet wel in de gaten houden hoe het met de afkoeling van de bodem zit. Ook bleek dat het water veel zouter is en was er sprake van lichte radioactiviteit. Dus daar moesten we oplossingen voor ontwikkelen."

Frank van Pamelen blikte terug op 25 jaar Milieucafé, maar had ook het draaiboek van het Milieucafé van 2043 te pakken gekregen en oreerde op zijn bekende hilarische, met woorden goochelende wijze over wat er allemaal in het 50-jarig jubileumprogramma stond.

Bregje Mols vertelde over haar Focus Foodbar, waar ze een crowdfunding voor is gestart. Het veganistische restaurant gaf de bezoekers van het Milieucafé vast een voorproefje.

Mieke Geeraedts, oud-fractievoorzitter van de VVD, en Ron Lodewijks, oud-journalist van het Brabants Dagblad, gaven een beeld van de waarschijnlijk lastige coalitievorming in de Provinciale Staten in Brabant.

"Mijn vader nam ons op vakantie vaak mee langs sluizen en bruggen", vertelde Erik de Ridder over zijn nieuwe functie van Watergraaf. "Ik denk dat ik me onder meer daarom zo voor water interesseer."

Een volledig verslag van het café staat binnenkort op www.milieucafe.nl

Audrey Tulkens
Meer berichten