Deze villa uit 1913 is ontworpen door de Tilburgse architect Jos. Donders en is (nog) geen monument. Info: www.heemkundekringtilburg.nl
Deze villa uit 1913 is ontworpen door de Tilburgse architect Jos. Donders en is (nog) geen monument. Info: www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: )

MoNUment van de week: Oude Lind 32, villa

TILBURG - Deze villa aan Oude Lind 32 is in opdracht van schoenfabrikant Jos Mannaerts ontworpen door de bekende Tilburgse architect Jos. Donders. Het is een symmetrisch pand met aan weerszijden topgevels onder een zadeldak. Hoge schoorstenen begrenzen het pand links en rechts. De entree is centraal tussen de twee puntgevels gepositioneerd, teruggelegen onder een lessenaarsdak. De bewerkte houten voordeur, die omlijst wordt door ondoorzichtige ruitjes, is bereikbaar door enkele traptreden, die begrensd worden door twee met een stenen bal bekroonde muurtjes. Boven de entree is een gewelfde dakkapel en aan de zijkant rechts, op de begane grond, een erker. Alle ramen hebben veelruitse bovenlichten.

Jos Mannaerts liet zijn villa bouwen naast de schoenfabriek Mannaerts, waarvan we de initialen S en M nog in het natuursteen van de topgevels van het huis terugzien.

Door de aanleg van de Ringbaan Noord kwam de villa geïsoleerd te liggen ten opzichte van de Goirkestraat, waar veel andere familieleden panden bewoonden, ook ontworpen door Jos.Donders. De naastgelegen fabriekshallen onder sheddak werden in 1846 opgericht en in 1977 gesloopt. Na de bewoning door de fabrikant woonde er ruim 60 jaar huisartsen. De laatste, dr. Broeders, is in 2018 overleden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden