Agy Sardari met zijn coaches, net na het winnen van de belt en de titel MMA Atlas kampioen. Foto door: Liesbeth van Groenendaal
Agy Sardari met zijn coaches, net na het winnen van de belt en de titel MMA Atlas kampioen. Foto door: Liesbeth van Groenendaal (Agy Sardari net na het winnen van de belt en de titel MMA Atlas kampioen. Foto's door: Liesbeth van Groenendaal)

Tilburger kampioen Atlas MMA 5

Liters water drinken de week voor de wedstrijd, zoutloos eten en ijsbaden afgewisseld met zo heet mogelijke baden vol epsomzout: je moet er wat voor over hebben om de MMA kampioen van de Atlas MMA-organisatie te worden. De 25-jarige Agy Sardari begon op zijn tiende met karate en vocht zondag voor de MMA titel en de belt in Eindhoven, die hij mee naar huis nam.

Door Jacky Eickes

TILBURG - De Tilburgse Agy, die oorspronkelijk uit Teheran in Iran komt, begon op jonge leeftijd met karate. Toen hij achttien was switchte hij naar Mixed Martial Arts (MMA). "MMA is een mix van kickboxen, jiujitsu en worstelen. Het is veel completer en extremer dan karate alleen." Een wedstrijd is opgedeeld in drie keer vijf minuten. "Ik ga in die vijftien minuten lichamelijk echt helemaal kapot." Hij geeft ook twee keer per week MMA-les in het Quality Sportcentrum in Tilburg. Dat doet hij nu vier jaar.

De voorbereidingen voor deze wedstrijd zijn niet mals. Acht weken lang trainde hij intensief, twee of drie keer per dag. De week voor de wedstrijd is de rustweek. "Na acht weken zó intensief sporten, kan je lichaam het niet meer aan. Alles verzuurt dan en ik krijg overal spierpijn. Mijn lichaam moet dan echt volop gaan herstellen." Naast het herstellen volgt Agy een week lang een strikt dieet waarbij hij zoutloos, suikervrij en koolhydraatarm eet. Dat komt neer op veel zalm en avocados. Hij moet in die laatste week namelijk nog tien kilo afvallen. "Ik vecht in de categorie 70 kilo. Als ik meer dan 70,3 kilo weeg, moet ik een boete aan de tegenstander betalen. Dan gaat 20 procent van mijn winst naar de verliezer. Dat zijn nou eenmaal de regels."

Op dinsdag woog hij nog 78,5 kilo, bij de weging van zaterdag was dat nog maar 70,3 kilo. "In de tussentijd heb ik massages gehad, cupping (met glazen wordt de huid vacuum getrokken en daardoor bindweefsel en spieren los gemasseerd), een ijsbad, sauna's en meerdere zoutbaden. Ook smeer ik crèmes die mijn poriën helemaal open zetten en wikkel me in dekens." En dat is niet het enige. "Op zondag dronk ik zes liter water en moest ik om de 10 minuten plassen. Dat heb ik afgebouwd, om zo mijn lichaam voor de gek te houden; je blijft plassen, terwijl er niet meer zoveel vocht in je lichaam komt. Zo onttrekt alle vocht zich uit je lichaam en val je af. Vanaf vrijdag eet ik niks meer en drink ik maar 300 mililiter water de hele dag. Deze rust- en dieetweek is voor mij zwaarder dan de intensieve trainingen. Eigenlijk echt een rotweek."

Agy heeft ongeveer vier van die wedstrijden per jaar. Daarnaast geeft hij dus les aan een aantal jongeren en in het weekend staat hij ook als portier aan de deur bij café Philip in de Korte Heuvel en is hij beveiliger op evenementen als Woohah festival. "Een kantoorbaan is echt niks voor mij. Dan helpt het trouwens wel om vechtsporter te zijn; ik krijg makkelijk mensen buiten als ze binnen vechten."

De wedstrijd

Afgelopen zondag was de vijfde editie van Atlas MMA. De wedstrijd bij de Atlas MMA-organisatie is een thuiswedstrijd voor Agy. Hij traint bij Atlas, in sportcentrum Sportvision in Eindhoven, waar ook de wedstrijd gehouden werd. Zijn trainer is mede-organisator van deze wedstrijd. "Juist daarom staat er druk op. Niet alleen omdat er 140 mensen speciaal voor mij hier zijn, maar ook omdat ik hier train. Het gaat nu echt om mijn eer."

EINDHOVEN - Om mee te mogen doen aan de grote competities in de wereld, moeten vechters worden geselecteerd. Je kunt niet zomaar meedoen. "Ze beslissen dat op basis van win- en verlies ratio. Ter vergelijking: aankomende zondag is voor mij bijvoorbeeld de finale van de 'Eredivisie' en zo kan ik doorstromen naar de 'Champions League'. Ik moet de kleinere wedstrijden winnen om bij de grote jongens te komen vechten." Na de winst van afgelopen zondag heeft Agy negen wedstrijden gewonnen en twee verloren. "Dat zijn mooie statistieken gelukkig."

Bij de grote organisaties vallen tonnen te verdienen. Zo ver is Agy nu nog niet. "Ik zou graag bij One Championship/UFC gecontracteerd worden, daar vecht Andy Souwer ook. Dan heb ik wedstrijden in Japan, China en Thailand en kan ik leven van de vechtsport." Agy had al eens wedstrijden op Aruba en in Duitsland. En gaat ook wel eens een maand naar trainingskamp, in bijvoorbeeld Brazilië. "Om de top te behalen gaat het echt om discipline. Veel jongens willen het hoogst haalbare bereiken, maar niet iedereen heeft daar alles voor over. Mijn coaches en ik zoeken alles goed uit, wat betreft tegenstander, eetpatronen, eigenlijk alles."

Om zich voor te bereiden op de tegenstander - Mauro Seoane -, keek Agy met zijn coach naar filmpjes van de vechter en analyseerde die uitgebreid. "Sommige MMA-fighters zijn echte kickboxers, anderen juist worstelaars. In MMA is alles mogelijk." En dat wordt ook zondag maar weer eens duidelijk, wanneer de wereldkampioen Kung Fu in de eerste ronde al uitgeschakeld wordt door zijn tegenstander.

"De uren voor de wedstrijd doe ik helemaal niks. Ik hou mijn lichaam in ruststand en luister naar klassieke muziek. Ik ben dan echt in mijn eigen wereldje en ga ook echt niet naar wedstrijden van teamgenoten kijken. Dan fok ik mezelf veel te veel op en verlies ik adrenaline." Agy wil pas op het moment dat hij opkomt een boost krijgen. "Dan hype ik pas, op muziek die in elkaar is gezet door een vriend van mij. Dat is míjn moment, want dan kom ik helemaal in die vechtmodus door de adrenaline."

De wedstrijd van Agy en de Haarlemse Mauro Seoane is de laatste van de dag. Alleen hier wordt gevochten om de belt en om de titel van MMA-kampioen van Atlas. Aan de rechterkant van de ring zit de familie van Agy zenuwachtig te wachten. Vooral zijn moeder en tante zijn nerveus. Ook zijn collegaportiers zijn erbij. De steun is overal en dat is vooral merkbaar wanneer Agy opkomt, na een dag van rusten, relaxed blijven en luisteren naar klassieke muziek. Zijn teamgenoten en vrienden - die twee uur lang rustig op een stoel zaten en met elkaar praatten - zijn tegen de hekken om de ring gaan staan en zijn gefocust. Overal door de zaal lopen mensen in een t-shirt met 'The Wolverine' (Agy's bijnaam) op, om zo hun support te tonen.

De wedstrijd is snel belist. De eerste ronde wint Agy door een aantal takedowns (het neerhalen van de tegenstander) te scoren. In de tweede ronde werd Mauro neergehaald en kreeg hij rake stoten op de grond. Uiteindelijk versloeg Agy Mauro in die tweede ronde via 'submission': rear naked choke (afkloppen of verbaal opgeven tijdens de wedstrijd. In dit geval door een nekklem).

Trainer Jochem is natuurlijk trots. Al lag deze winst wel in de lijn der verwachting. "Kijk, je gaat niet meedoen als je niet verwacht te gaan winnen. Je moet altijd vertrouwen in jezelf hebben. En wij hadden dat allemaal in Agy. We hebben hier zo lang naartoe geleefd, zo hard getraind, dan is dit de enige uitkomst die je wil."

Agy zelf is blij. En opgelucht. "Hard werken loont en die honderd procent toewijding ook, dat zie je wel. Doe het goed, of doe het niet."

 

 

 

 

Jacky Eickes
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden