Vrijwilligers Tonnie Bergamin en Coby Melis wekken fietsend stroom op om de naaimachines te laten draaien. foto: Myriam Krol
Vrijwilligers Tonnie Bergamin en Coby Melis wekken fietsend stroom op om de naaimachines te laten draaien. foto: Myriam Krol (Foto: )

Het Laar tweede in Energiestrijd

Vorige week was de afsluiting van de Energiestrijd van Urgenda die Het laar met vier andere huizen voerde. De winnaar Meerweide, een huis in Rotterdam, had vrijdag het slotfeest. Het Laar werd tweede in de strijd.

Door Jan Loonen

TILBURG - Ieder deelnemend huis stelde energiecaptains aan, medewerkers die de strijd op de locatie moesten aanvoeren. In Rotterdam ontvingen captain Mariëlle Frijters en Joyce Bongers (namens captain Bonny Lijding aanwezig) van Het Laar de prijs voor beste energiecaptains 2018-2019. De energiecaptains hebben met ondersteuning van Joyce en enkele vrijwilligers vele bewoners bezocht om hen te informeren over mogelijke besparingen en tips opgehaald.

Tevens zijn bij deze bezoeken gloeilampen vervangen door LED-verlichting die zijn aangeboden door Het Laar. Het Laar haalde een besparing op gas en stroom van 7898 euro. Dit in 12 weken deelname ten opzichte van 2017. Dit leverde een besparing op van 19 ton CO2.

Had Het Laar kunnen winnen? Directeur Ingrid van Huijkelom zegt daarover: “Jazeker. Als Het Laar niet in 2017 en 2018 al besparingen had doorgevoerd. En hiermee pas met het begin de strijd was gestart, dan hadden we gewonnen. Maar we waren al goed bezig. Deze Energiestrijd leverde nog meer enthousiasme en besparingen op. Dus altijd goed om mee te doen.”

De winnaar, Meerweide in Rotterdam heeft 8318 euro bespaard en 22,5 ton CO2.

Het Laar vierde toch een feestje: ze hadden het Mobiel Naaiatelier op bezoek. Op de foto zie je vrijwilligers Tonnie Bergamin en Coby Melis fietsend stroom opwekken om de naaimachines te laten draaien.

“Tijdens de energiestrijd, waarin naast technische toepassingen ook aan bewustwording werd gewerkt, organiseerden we veel activiteiten in huis om bij bewoners en medewerkers te stimuleren om zuiniger om te gaan met de hulpbronnen van onze planeet”, zegt Ingrid van Huijkelom. “Dat is iets wat onze bewoners van vroeger nog heel goed kennen. Toen wist je niet beter.”

Er is een energiebingo georganiseerd voor bewoners waar mooie prijzen zijn gewonnen en er is een energiequiz georganiseerd waarbij bewoners vragen over duurzaamheid moesten beantwoorden. Dit werd een zeer interactieve sessie waar bewoners enthousiast werden en actief meedachten in nog meer mogelijkheden om CO2-uitstoot te besparen.

Begeleiding werd verzorgd door de Energiecaptains Bon en Jel. Er is een duurzaamheidsbulletin uitgebracht en een warme truien dag gehouden (met een buitentemperatuur van 19 graden Celsius.).

Tentoonstelling

Er is nu in Het Laar een tentoonstelling van kunstenaar Tim Hobbelman. Zijn werken zijn vervaardigd uit weggegooide elektrische huishoudapparatuur. Hij krijgt binnenkort het letterlijke podium in Chapeau waar hij onder het toeziend ook van onze bewoners gaat werken aan een kunstwerk dat wordt gemaakt van afvalmateriaal van Het Laar.

Audrey Tulkens
Meer berichten