Foto:

Textiel in 50 verhalen

Het boek Tilburgse textiel in 50 verhalen is verschenen op zaterdag 16 maart, samengesteld door Ton Wagemakers (tekst) en Ronald Peeters (beeld). Het is het 21e deel uit de boekenserie 'In Tilburg' van Gianotten Printed Media. Het boek bevat 50 verhalen uit de Tilburgse textiel in de vorm van een stalenboek met brieven, liedjes, toespraken, officiële verslagen, dagboeken, politierapporten, pamfletten, vakbladen, anekdoten, reglementen, krantenartikelen, memories en interviews.

TILBURG - Elke textielfabriek bracht destijds jaarlijks minstens twee stalenboeken uit, voor zomer en winter, met 'staaltjes', stukjes van de stof die ze konden leveren. Het stalenboek gaf een beeld, een overzicht. Het werd verzonden naar potentiële klanten of de handelsreiziger ging ermee op stap om orders binnen te halen. Door de eeuwen heen zijn door de Tilburgse staalwevers vele stalenboeken gemaakt. Met het boek 'Tilburgse textiel in 50 verhalen' wordt er één aan toegevoegd.

Het zijn persoonlijke verhalen, inkijkjes, waarbij de nadruk ligt op hoe betrokkenen hun leven en werken in de textiel ervaren hebben. En hoe mensen van buitenaf er tegen aankeken. Bij elk verhaal is gezocht naar een treffend beeld. Het beeld is ondersteunend en is te zien als een toelichting op het gekozen fragment.

Het boek telt 132 bladzijden en kost 14,95 euro. Het is, onder ISBN 9789066630956, verkrijgbaar in de boekhandel of via www.boekenfabriek.nl .

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden