Een keer in de twee weken kookt Julia Baetsen (50) in de keuken van het MST. foto: Jan Nieuwstad
Een keer in de twee weken kookt Julia Baetsen (50) in de keuken van het MST. foto: Jan Nieuwstad (Foto: Jan Nieuwstad)

Julia kookt bij MST: 'Mensen helpen is mijn passie'

Een keer in de twee weken kookt Julia Baetsen (50) in de keuken van het MST. Zij maakt een maaltijd voor 30 personen, meestal doet zij dat samen met haar collega Lina. Ze bepalen samen wat er gegeten wordt, doen de boodschappen en serveren de maaltijd. "Ik vind het mooi werk: iedereen kan hier komen eten voor twee euro". Sinds drie jaar woont Julia in Nederland, zij is geboren in Indonesië. Haar moeder is Chinees, haar vader Javaans.

Door Anne Zeegers en Bic Driessen

TILBURG - Julia heeft net haar inburgeringstraject afgerond, maar volgt nog steeds taallessen bij het MST. Om goed in Nederland te kunnen functioneren moet je Nederlands kunnen lezen, spreken en schrijven: "Daar investeer ik nog steeds in". Vrijwilligerswerk en schilderlessen bij het MST helpen haar om Nederlands in de praktijk te oefenen en nieuwe mensen te leren kennen.

Nederlands

Nu het inburgeren geregeld is, wil ze thuis ook meer Nederlands spreken. "Ik weet dat dat het belangrijk is, maar het komt er vaak niet van". Inburgeren is intensief. "De eerste jaren moet echt veel geregeld worden. Als ik 's avonds thuiskwam, was ik moe en blij dat ik Engels kon praten."

"Bij het MST komen mensen uit veel verschillende culturen. De atmosfeer is fijn." Julia had in Indonesië een baan als accountant bij een telefoonmaatschappij, ze werkte daar vooral om in het levensonderhoud te voorzien. "Als ik in de MST-keuken werk, volg ik mijn hart, het is mijn passie. Ik verdien er geen geld mee, maar heb wel het idee dat ik nuttig ben. Ik wil meedoen in de samenleving, dat is belangrijk voor mij." Julia is katholiek, mensen helpen is voor haar een manier om God te dienen. Het geloof is voor Julia belangrijk. "Het geeft mensen kracht, het zorgt voor een sociale orde en het geeft sociale binding".

Sociale sector

In Nederland wil ze gaan werken in de sociale sector of de kinderopvang. "Ik wil in de toekomst blijven werken met passie". Naast het werk in de MST-Keuken is zij oppasmoeder. Zij doet dit ook vrijwillig. Wat de verre toekomst brengt weet zij nog niet. "Nederland is een rustig land, iedereen is vriendelijk, er is weinig criminaliteit. Allemaal positieve punten, maar ik mis ook mijn familie. Als mijn man met pensioen gaat wil ik misschien wel een half jaar hier in Nederland wonen en een half jaar in Indonesië."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden