Drie gemeentelijke monumenten bij elkaar in de vroegere 'Heikant' in het huidige Tilburg Noord. Meer info op: www.heemkundekringtilburg.nl
Drie gemeentelijke monumenten bij elkaar in de vroegere 'Heikant' in het huidige Tilburg Noord. Meer info op: www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: )

MoNUment van de week: Leharstraat 122 - 126

De panden 122 en 124 links zijn negentiende-eeuwse huisjes, 'koud' tegen 126 aangebouwd. Alles is redelijk gaaf. Naast nummer 124 is een overbouwde boogvormige poort. Boven kozijnen en deuren zijn trapeziumvormige strekken. Goot en dakkapellen zijn niet origineel, wel de kapconstructie met gedisselde spantbenen. In het bouwarchief komen we aanvankelijk namen tegen van landbouwers.

TILBURG - Het pand rechts, Leharstraat 126, was ooit een koffiehuis en dateert nog van de achttiende eeuw. Het halfvrijstaande gebouw heeft een puntgevel met vlechtingen. Daar zat, tussen twee raampjes, oorspronkelijk een woldeur. Op het zadeldak liggen oud-Hollandse pannen. De voorgevel heeft een kroonlijst met fries. Boven deur en kozijnen zien we weer die strekken. Achter het huis zijn niet alle aan- en bijgebouwen origineel. J.C. Kennis wordt in 1928 genoemd als caféhouder. Vanaf 1941 wordt er gewoond en wordt de werkplaats achter het huis een stal. In 1975 wordt in het huis een winkel gevestigd en in 1979 een saunaruimte. In 1980 worden de dakkapellen geplaatst.

De panden zijn medebepalend voor het huidige straatbeeld. De Leharstraat, vanaf het huidige Lijnsheike tot en met het plein van De Schans, heette vroeger gewoon Heikant. Van de oorspronkelijke naam is niets meer overgebleven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden