Foto: Martin van der Plas

Heeft lijden zin?

Pastor Marijn van de Laar

Zondag is het Palmzondag, als Jezus als een koning wordt binnengehaald in Jeruzalem. We noemen deze en komende week de passie- of lijdenstijd. Dat komt, omdat christenen in deze periode stil staan bij het lijden van Christus, dat Hem uiteindelijk de dood brengt op Golgotha, wat we vieren op Goede Vrijdag.
Lijden is van alle tijden. We zien het in het wereldgebeuren, in natuurrampen, oorlogen en aanslagen, in de onrechtvaardige verdeling van de goederen der aarde, waardoor de ene helft in weelde leeft en de andere sterft van de honger. Lijden zien we ook in grote besmettingen, waardoor duizenden mensen ziek worden en sterven. We zien het zo vaak, dat we er zelfs aan gewoon raken en het ons niet meer raakt.
Maar er is ook persoonlijk lijden: ziekte, dood, relatieproblemen, scheiding, ongelukken, problemen op het werk of op school, werkeloosheid, handicap. Iedere mens wordt vroeg of laat geconfronteerd met persoonlijk lijden, ook al proberen we dat te vermijden en uit de weg te gaan. Ook al bedenkt de wetenschap iedere keer weer nieuwe methodes om lijden te verhelpen.
Heeft lijden zin? Ik denk het wel, ook al gun ik het niemand. Als je indringende zaken hebt meegemaakt, dan kijk je vaak anders aan tegen het leven. Of zoals de Belgen het zo mooi verwoorden: 'ogen die geweend hebben, zien vaak ánders". Het lijden kan ons vormen, sterken, bewuster doen leven. Ons leven is nu eenmaal broos en kwetsbaar. We kunnen ons soms maar met moeite staande houden. Dat te willen erkennen is in deze tijd al heel wat. Christenen zoeken hun steun bij God, omdat hun geloof hen sterkt. Maar soms leveren ze ook strijd met God, omdat ze denken dat Hij hen behoedt voor het kwaad. Maar God is geen marionettenspeler, die aan de touwtjes trekt. Lijden gebeurt gewoon in ieders leven. God wil een vriend en bondgenoot zijn, wat wij mogen beleven in onze relatie met Jezus Christus. In zijn kruis strekt Hij zijn armen uit naar alle mensen, die moeten lijden. Hij deelt ons mens zijn, hij deelt ons lijden en onze dood. En Hij neemt ons ook mee naar verrijzenis en nieuw leven bij God. Ik wens iedereen een goede voorbereiding op Pasen!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden