Foto:

Lezing: Terug naar schijnvliegveld De Kiek

Archeoloog Jan Roymans neemt bezoekers op donderdag 11 april tijdens een lezing mee op een digitale wandeling. De tocht voert over eeuwenoude wegen, langs grafheuvels, prehistorische akkers, loopgraven, steenbakkerijen en bomkraters. Om te eindigen bij de 'start- en landingsbanen' van schijnvliegveld de Kiek met zijn geparkeerde vliegtuigen. Van hout welteverstaan. Zo zijn op de foto vier Duitse nepvliegtuigen aan de rand van het bos te zien, uit de collectie van E. Voskens-van Nunen uit Zeist.

TILBURG - De eeuwenlange aanwezigheid van de mens heeft zijn sporen nagelaten in het landschap. Een aantal daarvan laat zich lezen door kleine hoogteverschillen. Aan de hand van hoogtemetingen, genomen vanuit een vliegtuig, worden deze zichtbaar. Onmiskenbaar is hierin de menselijke hand te herkennen.

Zo blijkt het landschap van de Regte- en Brakelsche Heide en bosgebied de Kiek een rijkelijk gevulde cultuurhistorische koektrommel vol verhalen. Het natuurgebied kent een rijke (bewonings)geschiedenis. De oudste sporen daarvan dateren uit de Steentijd, toen de mens zich voornamelijk voedde door jacht, visvangst en het verzamelen van voedsel. De vele grafheuvels die het gebied rijk is, getuigen van de aanwezigheid van prehistorische boeren. Maar ook militairen hebben hun sporen in het landschap achtergelaten.

De lezing is in het Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75) om 20.00 uur. Entree kost 4 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden