Ook worden er 'uitgestorven' muziekinstrumenten die de geschiedenis niet hebben overleefd getoond. Een goed voorbeeld hiervan is de 'sarrusofoon' die de wedloop met de saxofoon destijds kansloos verloor.
Ook worden er 'uitgestorven' muziekinstrumenten die de geschiedenis niet hebben overleefd getoond. Een goed voorbeeld hiervan is de 'sarrusofoon' die de wedloop met de saxofoon destijds kansloos verloor. (Foto: )

Open Museum weekend bij Kessels

Dit jaar is het Kessels Tilburg opnieuw gratis te bezoeken op zaterdag 13 en zondag 14 april tussen 12.30 en 17.00 uur. Dit in het kader van het Nationale open museum weekend 2019. Deze keer besteedt het museum speciaal aandacht aan de evolutie van zowel de techniek als de klank van de vele soorten muziekinstrumenten.

TILBURG - Ook worden er zogenoemde 'uitgestorven' muziekinstrumenten die de geschiedenis niet hebben overleefd getoond. Een goed voorbeeld hiervan is de 'sarrusofoon' die de wedloop met de saxofoon destijds kansloos verloor. Kessels heeft in 2018 een zeer zeldzaam spelend exemplaar van een contrabas sarrusofoon toe kunnen voegen aan haar omvangrijke collectie.

Naast de tentoongestelde collectie van instrumenten, gereedschappen, machines et cetera, afkomstig uit de roemruchte Tilburgse muziekinstrumentenfabriek van Mathieu Kessels, heeft het museum ook veel muziekinstrumenten, gereedschappen en andere attributen afkomstig van bedrijven van 'nazaten' van Kessels nadat de fabriek rond 1935 failliet ging.

Denk hierbij aan bekende 'Tilburgse' namen als: Peeters, Passier, Pfeiffer, Rossmeisl, Birker en Van Gorp. Maar ook de drie zonen van Mathieu Kessels hebben destijds tevergeefs getracht de muzikale traditie van hun vader voort te zetten in Tilburg en elders.

Mathieu Kessels

Mathieu Kessels was een innovatieve fabrikant van muziekinstrumenten. Ook was hij componist, uitgever van bladmuziek, organisator van concoursen en oprichter van landelijke organisaties in de muziekwereld. Zijn fabriek produceerde vrijwel alle soorten muziekinstrumenten, koper- en houtblaasinstrumenten, strijk- en slaginstrumenten, piano's, pianola's, harmoniums en allerlei attributen voor muzikanten, fanfares en harmonieën.

Graag stelt Kessels tijdens het museumweekend deze muzikale families in een expositie nader aan bezoekers voor. Bovendien hebben zijn er van deze andere Tilburgse fabrikanten zeldzame instrumenten, foto's en gereedschappen in de collectie. Ook is de kans groot, dat bezoekers tijdens dit open weekend een of meerdere nazaten van deze verschillende families zo maar tegen het lijf lopen.

Op zaterdagmiddag 13 april is er de mogelijkheid een optreden bij te wonen van het Opstaporkest en klarinetkwartet, onder leiding van Jo Brassé, van de Nieuwe Koninklijke Harmonie uit Tilburg. Op de zondag treedt het Klesmania-kwartet op van Ferd van Gestel. Hierbij kunnen bezoekers genieten van de klanken van een door Kessels rond 1900 gebouwde viool.

Op de zondag speelt het gelegenheidsorkest optreden, onder leiding van Pieter de Kok, door Kessels gecomponeerde muziek spelen op door vrijwilligers gerestaureerde antieke Kessels koperen blaasinstrumenten.

Ook is er op beide dagen weer live muziek van de Kessels-vleugel uit 1910 en gerestaureerde Kessels Pianola uit 1908.

Kessels is eenvoudig bereiken via de hoofdingang van het Textielmuseum aan de Goirkestraat in Tilburg, maar ook via de achteringang van het Textielmuseum aan de Bisschop Bekkerslaan.

Er is in het museum een lift beschikbaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden