MoNUment van de week: Bredaseweg 492

TILBURG - De opdrachtgevers voor dit pand aan Bredaseweg 492 waren de heren Van der Pas en Kerstiens. Ze waren zwagers van elkaar.

Het vakantiehuis, dat op een iets glooiende plek in de bossen twee honderd meter van de Bredaseweg verwijderd lag, is een ontwerp van de bekende Tilburgse architect Jos. Donders.

In 1955 kocht wijnhandelaar Frans X. Verbunt het pand met de bijbehorende grond en bouwde vijftig meter er voor met architect Jos. Bedaux een nieuwe villa. Verbunt zou alleen bouwvergunning voor deze villa krijgen als hij het bestaande landhuis zou laten slopen. Echter, zodra de bouw opgeleverd was, liet hij Heidelust door Bedaux opknappen en verbouwen tot dienstwoning voor zijn privéchauffeur en veranderde de naam van Heidelust in Heiderust. Het pand werd toen ook in Bedauxstijl wit geschilderd en voorzien van een zwarte plint. In 2002 is het huis door een nieuwe eigenaar ingericht in de jachthuisstijl van begin vorige eeuw. De sloopverplichting is gelukkig nooit meer geëffectueerd. Het is zelfs zo ver gekomen dat het pand onlangs als zelfstandig woonhuis verkocht is en door de Heemkundekring Tilburg is voorgedragen voor plaatsing op de Gemeentelijke Monumentenlijst.

heemkundekringtilburg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden