Jan Leyers won de prijs voor zijn boek Allah in Europa. foto: Jef Boes
Jan Leyers won de prijs voor zijn boek Allah in Europa. foto: Jef Boes (Foto: Jef Boes)

Jan Leyers wint E. du Perronprijs 2018

De E. du Perronprijs 2018 is toegekend aan Jan Leyers voor zijn boek Allah in Europa. Reisverslag van een ongelovige. De jury honoreert een 'fascinerend boek waarin een veelheid aan ideeën en opinies aan de orde komt, waaraan de lezer zijn of haar eigen mening kan scherpen'.

TILBURG - Allah in Europa leest volgens de jury 'als een spannend verslag van gesprekken waarin heel verschillende denkbeelden tegen elkaar afgewogen worden'. Ze vindt het knap dat het boek nergens belerend of dwingend wordt, hoewel het overduidelijk een pleidooi is voor een open divers en inclusief Europa.

De andere genomineerden voor de prijs waren Ilja Leonard Pfeijffer (Grand Hotel Europa) en Jolande Withuis (Raadselvader).

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro en een textielobject, ontworpen door studio 'by aaaa' (Moyra Besjes en Natasja Lauwers) en vervaardigd bij het TextielMuseum in Tilburg.

De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, de Tilburg School of Humanities Digital Sciences van Tilburg University en Kunstloc Brabant. In 2018 won Margot Vanderstraeten de prijs voor haar boek Mazzel Tov (2017). Eerdere laureaten waren onder meer Stefan Hertmans (2016), Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Warna Oosterbaan en Theo Baart (2014), Mohammed Benzakour (2013), Koen Peeters (2012) en Ramsey Nasr (2011).

Audrey Tulkens
Meer berichten