Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Ik heb mijn belastingaangifte zélf gedaan dit jaar, zonder hulp van een professioneel accountant. Toch wel een flinke mijlpaal in mijn leven. Ik kan namelijk niks zelf, ik snap niks en de belasting gaat me altijd boven de pet. Ik sta d'r van te kijken dat ze nog niet voor mijn deur hebben gestaan omdat ik per ongeluk belasting ontdoken heb, of omdat ik duizenden euro's te veel heb betaald. In dat laatste geval staan ze natuurlijk niet voor de deur, maar gaan ze lekker zelf decadent uiteten van mijn centen (ja ik wéét dat het zo niet werkt, maar het is leuker om de belastingdienst als boeven te zien).

Andere jaren deed de accountant van mijn ouders dat werk. Onder het motto: 'liever lui dan moe' en 'ik snap toch helemaal geen hol van dat alles', leunde ik achterover en liet ik het maar gebeuren. Dan kreeg ik in juni of juli opeens een smak geld en leefde ik een maand als een prins uit Arabië, zonder te weten hoe, wat of waarom ik geld kreeg. Dit jaar heb ik 'm dus zelf ingevuld, omdat mijn vader op een ongunstig moment belde en ik hem afwimpelde met "ik doe dat zelf wel effe". Iets waar ik intense spijt van heb gehad. Want ik heb 'm dus nu een paar dagen voor de deadline pas ingevuld, omdat de paniek om weer eens niks te snappen de overhand nam. Samen met de paniek om duizenden euro's terug te moeten betalen. Ik weet niet wat ik erger vind; dom zijn of blut zijn. Mijn vriend snapt het gelukkig allemaal wel. En hij is leraar, wat in dit geval een groot voordeel is. Want als hij kinderen van groep 8 iets uit kan leggen, kan hij dat bij deze schlemiel vast ook wel. Nadeel is dat mijn vriend ontzéttend humoristisch is en ik zijn humor op het gebied van belasting niet echt inzie. Op de vraag: erkent uw partner uw kind? zei hij: ja, Johan is ook míjn zoon. Waarna ik daadwerkelijk 'ja' invulde bij dat vakje.

Dit jaar komt er dus hopelijk ook geld terug (ja ik wéét dat je dat online ergens kunt zien of dat zo is, maar ik snap dus weer eens niet waar en hoe ik dat kan vinden). Maar dit jaar heb ik er zélf voor gezorgd dat ik extra centen heb. En dat is toch een béétje een gevoel van voldoening en overwinning.

Jacky Eickes
Meer berichten