Dit gemeentelijk monument staat bekend als Café 'Bet Kolen' maar is inmiddels ook partycentrum. De makers van lettertype TilburgsAns hebben van 'Bet Kolen' een pictogram (inzet) gemaakt.
Dit gemeentelijk monument staat bekend als Café 'Bet Kolen' maar is inmiddels ook partycentrum. De makers van lettertype TilburgsAns hebben van 'Bet Kolen' een pictogram (inzet) gemaakt. (Foto: )

MoNUment van de week Broekhovenseweg 111

Begin vorige eeuw is dit complex gebouwd aan Broekhovenseweg 111. Het hoofdgebouw, café met woonhuis, is van 1912, gebouwd in opdracht van A.C. Kolen naar een ontwerp van C.J.H. van Domburg. Het rust op een hardstenen plint. In de voorgevel zien we naast de brede vleugeldeur met vlakke topgevel een met hardsteen afgezet golvend basement, boven de vensters ontlastingsboogjes. Het woongedeelte heeft onder een strek een smalle deur met rondbogig bovenlicht.

In de zijgevel is een topgevel met hardstenen punt. Onder de dakkap zit een op klossen rustende gootlijst en daaronder een decoratie in het metselwerk. De schuur met zadeldak rechts is ouder en heeft trekankers en getoogde stalraampjes. De eenlaagse aanbouw onder plat dak links is in de jaren '20 gebouwd.

Het volkscafé, tevens aanlegplaats voor voerlui, werd gebouwd tussen agrarische (bij)gebouwen. Oprichtster en naamgeefster Bet Kolen (1896-1963) runde het met dochter Leen. Haar man Wim Horrevorts was landbouwer.

In haar sterfjaar was het al een thuis voor ruim 30 verenigingen, inmiddels voor veel meer. Vanaf het begin heeft het pand een grote rol gespeeld in het sociale leven van de wijk Broekhoven.

heemkundekringtilburg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden