Carmen Groenefelt, Welpje en Lonneke Sanders. Sanders gaat, samen met handpop Welpje workshops gaan verzorgen voor kinderen.
Carmen Groenefelt, Welpje en Lonneke Sanders. Sanders gaat, samen met handpop Welpje workshops gaan verzorgen voor kinderen. (Foto: )

Welpje moet kinderen helpen met uiten gevoelens

Kindertherapeut Lonneke Sanders (30) uit Rosmalen en illustrator Carmen Groenefelt (23) uit Tilburg onthulden op 7 april hun kinderboek 'Welpje en het verdwenen zonnetje' in de bibliotheek in de LocHal in Tilburg. De missie van Sanders en Groenefelt is om kinderen met het boek te helpen hun gevoelens te uiten en te delen. Sanders: "Als kindertherapeut kom ik vaak kinderen, maar ook volwassenen, tegen die vervelende gevoelens wegstoppen wat uiteindelijk tot problemen leidt. Voor hen schreef ik dit verhaal."

TILBURG - De presentatie was onderdeel van de themamiddag 'Ik voel, ik voel, een heleboel' waarin kinderen op ontdekkingstocht konden door hun eigen gevoelswereld.

Het boek 'Welpje en het verdwenen zonnetje' werd geschreven door kindertherapeut Lonneke Sanders (30) en geïllustreerd door Carmen Groenefelt (23).

Welpje

Het hoofdkarakter Welpje is niet zomaar een leeuwtje. Welpje heeft namelijk altijd een stralend zonnetje boven zijn hoofd. Maar als er op een dag grote dingen in zijn leven veranderen, voelt hij zich helemaal niet meer zo blij. Hij maakt kennis met gevoelens die hij nog niet kent, die hij eigenlijk helemaal niet wil voelen.

Als Welpje besluit om zijn gevoelens te verstoppen, gebeurt er iets vreemds waardoor zijn zonnetje verdwijnt.

Sanders schreef het verhaal met een missie. Vaak genoeg komt zij kinderen, maar zeker ook volwassenen, tegen die zichzelf hebben aangeleerd om vervelende gevoelens weg te stoppen.

Pijnlijk

Sanders: "Niet alleen zijn die gevoelens natuurlijk pijnlijk om toe te laten, er zit ook vaak een oordeel op. Ik wilde graag een verhaal schrijven waarin die oordelen zouden worden weggenomen, waarin kinderen zien dat al die gevoelens er mogen zijn en dat je er van kunt leren. Dat het normaal is en dat je er niet alleen in bent."

De sfeer van de kleurrijke platen, gemaakt door illustrator Carmen uit Tilburg, sluit naadloos aan bij het lieve verhaal. Het rijk geïllustreerde boek hoopt vele harten te veroveren en kinderen (en hun ouders) te inspireren om al hun gevoelens de ruimte te geven.

Gesprek

Met het verhaal willen de makers een middel bieden voor ouders, leraren, coaches en therapeuten om met kinderen in gesprek te gaan over gevoelens. Schrijfster Lonneke Sanders uit Rosmalen zal samen met handpop Welpje workshops gaan verzorgen voor kinderen, waarin zij hun eigen gevoelswereld beter leren kennen. Er volgt ook een aanbod voor ouders zodat zij handvatten krijgen hoe gevoelens een fijne plek te geven binnen de opvoeding.

Audrey Tulkens
Meer berichten