Tijdens de week raakten de jonge makers van Het Zuidelijk Toneel in gesprek met enthousiaste buurtbewoners.
Tijdens de week raakten de jonge makers van Het Zuidelijk Toneel in gesprek met enthousiaste buurtbewoners. (Foto: )

Buurt in gesprek met Zuidelijk Toneel

De bloemenbuurt in de Tilburgse wijk Loven bestaat 100 jaar, hetgeen gevierd wordt met een project Eeuwig Loven. Voor Theaters Tilburg en Stadsgezelschap Het Zuidelijk Toneel was dit de aanleiding om de buurt beter te leren kennen. En de buurt een diner en voorstellingsbezoek cadeau te doen, namelijk Onze Straat door het Nationale Theater, op 28 april in Theaters Tilburg. Een toepasselijk cadeau omdat de voorstelling Onze Straat gaat over hoe je samenleeft in een straat.

TILBURG - Om bewoners uit de bloemenbuurt beter te leren kennen, hebben jonge makers van Het Zuidelijk Toneel in de eerste week van april bloemen uitgedeeld aan de bewoners. En ze uitgenodigd voor het diner en de voorstelling Onze Straat op 28 april. Tijdens de week raakten de jonge makers in gesprek met enthousiaste buurtbewoners.

De verhalen over de buurt bleken voor het oprapen te liggen en deze zijn verwerkt in een groot gedicht. Ter afsluiting van de week werd het gedicht in theatervorm gespeeld in buurthuis De Wissel door jongeren van het Zuidelijk Toneel. Theaters Tilburg verwelkomt de bewoners van de bloemenbuurt vervolgens op 28 april tijdens Onze Straat. Onze Straat is een nieuwe toneeltekst van Nathan Vecht (Kunsthart, Aquarium, In de ban van Broadway), gebaseerd op de Amerikaanse klassieker Our Town van Thornton Wilder.'

Bezoekers zitten rondom de acteurs op het toneel, in een verder helemaal lege schouwburg. Tussen de sce`nes en na afloop van de voorstelling worden hapjes en drankjes uitgedeeld.

De voorstelling Onze Straat gaat over een straat, in een stad, ergens in Europa. Een straat zoals er duizenden zijn, met een avondwinkel, een wasserette en bewoners die wel een voordeur maar niet hun leven delen. In drie grote scènes zien we hoe de tijd door de straat heen trekt. Gedurende de avond leren bezoekers negen bewoners kennen.

Ze zien hoe hun levens zich in twaalf jaar ontwikkelen. En hoe om hen heen de straat verandert: mensen verhuizen, er ontstaan liefdes, kinderen worden geboren, ouderen sterven. Niets blijft zoals het is, maar het leven gaat door. Tickets voor Onze Straat op zaterdag 27 en zondag 28 april zijn verkrijgbaar via Theaters Tilburg: aan de balie, via 013 - 543 22 20 of via de website van Theaters Tilburg:

theaterstilburg.nl

Audrey Tulkens
Meer berichten