Tilburg stond op 28 april 1969 aan de wieg van een massale opstand in universitair Nederland. foto: Bert Verhoeff
Tilburg stond op 28 april 1969 aan de wieg van een massale opstand in universitair Nederland. foto: Bert Verhoeff (Foto: )

Hartslagcafé over studentenopstand

Precies vijftig jaar geleden bezetten studenten de toenmalige Katholieke Hogeschool Tilburg, nu bekend als Tilburg University. Het was een schok, voor bestuurders, voor veel studenten. Het werd een roemruchte bezetting, de eerste in universitaire Nederland en door weinigen in het katholieke Zuiden voorzien. Het Hartslagcafé blikt op 29 april in de Paradox terug op de studentenopstand van 1969.

TILBURG - Tilburg stond op 28 april 1969 aan de wieg van een massale opstand in universitair Nederland. Het begon met de bezetting van de telefooncentrale, uit ongenoegen over een tekort aan bestuurlijke medezeggenschap. Het besluit van het bestuur hierop om de hogeschool te sluiten riep van links tot rechts zoveel weerstand op dat de bezetting tot ongekende proporties uitgroeide. Na tumultueuze dagen eindigde de bezetting in Tilburg op 6 mei, met zicht op een aanmerkelijk grotere rol voor studenten in het universitaire bestuur. Nadat ook in andere universiteitssteden bezettingen en acties plaatsvonden besloot het kabinet als snel om de bestuursstructuur van de universiteiten ingrijpend te wijzigen.

In dit Hartslagcafé wordt dit historische studentenprotest in herinnering geroepen en gaan de deelnemers op zoek naar de betekenis, een halve eeuw later. Inleidende woorden over de cultuur van eind jaren zestig zijn er van Geert Buelens, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde in Utrecht. In 2018 publiceerde hij een zeer uitgebreide cultuurstudie onder de titel De Jaren Zestig. Onder meer voormalig studentbezetter Frans Godfroy licht de drijfveren en gebeurtenissen van toen toe. Godfroy publiceerde in 2013 samen met anderen over de studentenbezetting in het boek 1969, Opstand in het Zuiden.

De protestgeneratie viel ook in artistiek opzicht op, vooral muzikaal. De soundtrack van die jaren klinkt nog altijd via tal van populaire protestsongs. In Tilburg vond de opkomende popcultuur bovendien een rijke voedingsbodem. De kiemen voor bijvoorbeeld 013 en de rockacademie zijn eind jaren zestig gelegd. Met Fons van Iersel en Zjef Naaijkens, mensen van het eerste uur van de Tilburgse popscene, worden de eerste ontwikkelingen gereconstrueerd en nagegaan of in de huidige popcultuur nog sporen zijn te vinden van de idealen van toen.

Voor deze gelegenheid worden panelen uit de tentoonstelling 1969, de bezetting in Paradox getoond. Muziek is er van De Fanfaretten, aangevoerd door Zjef Naaijkens, met leden van de voormalige RK Veulpoepers en de Fanfare van de Eeuwigdurende Bijstand. Presentator deze avond is Ralf Bodelier.

De avond begint om 20.00 uur. Entree is 3 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden