Medewerkers van het Taalhuis trokken onlangs naar de Markt, gewapend met een kaartje met daaraan een gelukspoppetje.
Medewerkers van het Taalhuis trokken onlangs naar de Markt, gewapend met een kaartje met daaraan een gelukspoppetje. (Foto: Tanja Pieters)

Taalhuis' Tanja: 'Meer mensen kunnen geluk gebruiken'

Net als in een aantal omliggende gemeenten, is ook in Oisterwijk een Taalhuis gevestigd. Volwassen Oisterwijkers die beter willen leren lezen, schrijven, rekenen of computeren, kunnen iedere dinsdag terecht in cultuurcentrum Tilliander. Tanja Pieters van ContourdeTwern coördineert het Oisterwijkse Taalhuis: "Met het Taalhuis bieden we mensen een tweede kans om hun basisvaardigheden naar een hoger niveau te tillen."

OISTERWIJK - Het is dan wel belangrijk dat Oisterwijkers van het bestaan van het Taalhuis afweten. Daarom trokken de medewerkers van het Taalhuis onlangs naar de Markt, gewapend met een kaartje met daaraan een gelukspoppetje. Tanja kijkt terug op deze actie: "We vroegen mensen of we hen zo'n gelukspoppetje mochten aanbieden. De meesten reageerden blij verrast. 'Er zijn meer mensen die wel wat geluk kunnen gebruiken', hoorden we regelmatig. Niet iedereen heeft namelijk het geluk gehad om vroeger goed te leren lezen, schrijven, rekenen of computeren. Bijna 10 procent van de mensen heeft hier naar schatting moeite mee. Zij krijgen in hun dagelijks leven met allerlei drempels te maken. Ze begrijpen de bijsluiter van hun medicatie niet of kunnen hun bankzaken niet online regelen."

Gevraagd naar een mooi praktijkvoorbeeld vertelt Tanja over een jonge vrouw die laatst ietwat verlegen het Taalhuis binnenliep. Tanja: "Ze vertelde dat ze geen verstand had van computers. Ze wilde een opleiding gaan volgen maar liep vast op haar gebrek aan computerkennis." Gelukkig was er een snelle oplossing te bedenken. "Ze heeft eerst de cursus Klik en Tik van de Bibliotheek doorlopen. Daarin leerde ze typen en mailen. Ook leerde ze alles over online zoeken en social media zoals Facebook. Door in een speciaal programma te oefenen, en niet met je eigen, persoonlijke (inlog)gegevens, kan er niets misgaan." Nu is ze samen met een vrijwilliger bezig om haar kennis van Word en Excel te vergroten. Tanja: "In september gaat ze starten met de opleiding tot apothekersassistente. En dat doordat zij de gang naar het Taalhuis durfde te maken!"

Volgens Tanja verdient iedereen zo'n tweede kans op onderwijs. "Ik roep dan ook iedereen die zich aangeproken voelt op om zich bij ons aan te melden. Wij adviseren graag over de mogelijkheden die er zijn. De trainingen en cursussen zoals Klik en Tik zijn vaak ook gratis."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden