Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Zodra de zon gaat schijnen, gaan wij Nederlanders óf barbecuen, óf terrassen. Deze Nederlander doet het allebei. Overdag zit ik met mijn bolle kop op het terras en in de avond ga ik met mijn bolle kop achter de barbecue staan. Zoals mijn vriend altijd zegt: "het lekkerste vlees staat áchter de grill". Tijdens mijn studententijd barbecueden mijn huisgenoten en ik altijd op het platdak van het studentenhuis aan het Sint Annaplein. Met zo'n klein wegwerpbarbecuetje - dat nog geen frikandel kon opwarmen al legde je 'm er een uur op - probeerden we dat zomers gevoel te creëren. Maar uiteindelijk eindigden we toch altijd in D'n Engel: de frietkraam tegenover ons huisje. En vergaten we de 'barbecue' uit te blazen, om er standaard de dag erna achter te komen en te bedenken dat het aluminium apparaatje zo om had kunnen waaien en de hele toko in de hens had kunnen zetten.

Daarna woonde ik drie jaar in een studio, waar het 87 graden werd in de zomer en waar ik de tent uitdreef, maar waar ik ook nog eens geen balkon had. Worst of both worlds dus. De binnenplaats was omheind met betonnen muurtjes en er stonden altijd 8 kliko's te meuren. Niet de beste en vooral niet de gezelligste omstandigheden om in te gaan barbecuen.

Inmiddels hebben mijn vriend en ik dus een upgrade gehad en hebben we niet één, maar twee balkons (ja, wij leven in weelde). Dus ging ik dit zomerse weekend niet één, maar twee keer achter de barbecue staan. Dat kwam ook omdat ik geen inzicht heb in de hoeveelheid boodschappen die ik eigenlijk zou moeten doen. Ik koop namelijk zoveel vlees dat ik er de complete bevolking van Ethiopië een maand van kan laten mee-eten. En dit keer was het ook geen aluminium-barbecuetje van 3 euro meer, maar een full on elektrische barbecue. Ik heb zelden zó het gevoel gehad dat ik mijn leven op orde heb.

Ik heb helaas wel nog de hele koelkast vol liggen met vlees, want na drie dagen was de zomer-pret op, alleen mijn koelkast dus nog niet leeg. Dus mochten jullie de komende dagen in dit regenachtige weer barbecue-lucht ruiken, you know: het lekkerste vlees staat achter de grill.

Jacky Eickes
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden