De onlangs herbouwde kapel van Maria van den Goede Duik. Meer info op www.heemkundekringtilburg.nl.
De onlangs herbouwde kapel van Maria van den Goede Duik. Meer info op www.heemkundekringtilburg.nl. (Foto: )

MoNUment van de week Gilzerbaan 260

TILBURG - In 1943 wordt op het landgoed Moerle aan de Gilzerbaan door enkele daar ondergedoken studenten, waaronder de zoon van de toenmalige eigenaar van het landgoed apotheker Van Nunen het initiatief genomen tot de bouw van de kapel Maria van den Goede Duik. De naam van de kapel verwijst naar een hopelijk goede afloop van het avontuur van het onderduiken.

In opdracht van het Brabants Studentengilde van Onze Lieve Vrouw dat ook voor de uitvoering tekent ontwerpt Jos. Bedaux de kapel. Door de oorlog heerst er materiaalschaarste en moet er met simpele middelen gewerkt worden. De kapel wordt opgebouwd met van het landgoed af komende vergankelijke houten stammen. Na de oorlog raakt de kapel snel in verval.

Op initiatief van de huidige eigenaar van het landgoed en de Stichting Jos. Bedaux Architect is de kapel, deze keer met duurzame materialen, teruggebouwd en in oktober 2018 door Bisschop Dr. G.J.N. de Korte ingezegend.

Het Mariabeeld van Hans Claesen is door Basisschool de Borne ter beschikking gesteld. De kapel ligt op het besloten landgoed Moerle in het stadsbos 013. Kapel, landgoed en informatiecentrum kunnen bezocht worden op:

www.ivn.nl/afdeling/tilburg/kapel-moerle

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden