Julylid Theo Thomassen, Winnaar Pieter Tops en julyleden Astrid de Beer en Ad van den Oord. foto: William van der Voort
Julylid Theo Thomassen, Winnaar Pieter Tops en julyleden Astrid de Beer en Ad van den Oord. foto: William van der Voort (Foto William van der Voort)

Tops wint Lanciersprijs met werk over Vogeltjes- en Visserijbuurt

De Lanciersprijs is donderdag 18 april is in Regionaal Archief Tilburg uitgereikt aan schrijver Pieter Tops. Hij ontvangt de prijs voor het boek Een ongetemde buurt. Achterstand, ondernemingszin en criminaliteit in een volksbuurt. Voor dit boek deed hij onderzoek in onder andere de bronnen van het archief in Tilburg.

TILBURG - Drie andere genomineerden waren nog over na het bekendmaken van de shortlist: Lenneke Willemstein, Jorgen Janssens en Erik-Jan Broers. Zij eindigden op een gedeelde tweede plaats.

Tops is bekend als bestuurskundige aan de Universiteit van Tilburg en is tevens verbonden aan de Politieacademie. In januari 2018 kwam zijn boek Een ongetemde buurt uit. Het werk gaat over de Vogeltjes- en Visserijbuurt in Tilburg, over de buurtbewoners en de instanties die zich met hen bezighielden. Ook beschrijft het de veranderingen in de gedragingen en interacties van de buurtbewoners gedurende de afgelopen eeuw. Het geeft niet alleen een beeld van de ontwikkeling van de Vogeltjesbuurt, maar laat ook zien hoe volksbuurten zijn ontstaan en hoe ze zich in de loop van de twintigste eeuw hebben ontwikkeld. De jury zegt over het boek: “Het is een vlot, leesbaar en toegankelijk boek, goed ingedeeld in hoofdstukken waarin successievelijk alle maatschappelijke thema’s voorbij komen. Het is gebaseerd op degelijk onderzoek in Tilburgse bronnen en op Tilburgse oral history. Het is een voorbeeldige sociale biografie van een volksbuurt.”

De andere genomineerden waren:

Lenneke Willemstein, Het vastgoed van fabrikantenfamilie Pollet in Tilburg: 1800-1935. Familiegeschiedenis, invloed en reconstructie van het huizenbezit van een vooraanstaande Tilburgse familie (2017)
Jörgen Janssens, 50 jaar Beekse Bergen (2018)
Erik-Jan Broers, Rabauwen, vagebonden en lediggangers. Criminele voorouders berecht en bestraft (2017)

De winnaar van de tweejaarlijkse Lanciersprijs ontvangt een bedrag van 750 euro. Het is de tweede keer dat Regionaal Archief Tilburg deze prijs uitreikt aan een archiefonderzoeker. In 2017 was Willem Vermeulen de winnaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden