Matt Luysterburg is de nieuwe beheerder van de Hasseltse kapel. foto: Hasseltse kapel.
Matt Luysterburg is de nieuwe beheerder van de Hasseltse kapel. foto: Hasseltse kapel. (Foto: )

Nieuwe beheerder Hasseltse kapel

De Hasseltse kapel, het oudste monument van de stad Tilburg, heeft een nieuwe beheerder. Matt Luysterburg maakt zich op voor de drukke meimaand. Gewoonlijk worden in de Mariamaand 40.000 kaarsjes opgestoken. "Ik heb al extra kaarsen ingekocht", aldus de in 1972 in Hoogerheide geboren nieuwe beheerder.

TILBURG - De liefde bracht Matt Luysterburg tien jaar geleden naar Tilburg. Vanaf dat moment is hij naar de Hasseltse kapel gegaan en hij is er blijven komen. En nu dan beheerder: "Ik wil er aan werken dat iedereen zich welkom voelt op deze schitterende plek."

De nieuwe beheerder Matt Luysterburg vertelt over zijn nieuwe functie juist nu de Hasseltse kapel en de omgeving van dit monument op zijn mooist is. Het groen is pril en in de borders en in bakken staat een weelde aan viooltjes. Met zijn nieuwe werk is Matt Luysterburg een totaal andere weg in geslagen. Opgeleid in bedrijfseconomie en administratie was hij 25 jaar leidinggevende van een callcenter.

"Het is een baan waarin omgang met mensen centraal staat", zegt hij. "Het is een zeer veelzijdige baan die er ook op is gericht om dit voor Tilburg zo belangrijke monument levendig te houden. De mensen komen graag naar de Hasseltse kapel. Vele duizenden mensen per jaar. Ik wil me er voor inzetten dat ze blijven komen."

Café

De Hasseltse kapel is bijna vijf eeuwen oud. Het gebouw heeft een turbulent verleden. Het was zelfs een tijdje een café. In 1796 werd de kapel weer voor de eredienst in gebruik genomen. Hoewel er altijd massa's mensen naar toe zijn gegaan, neemt de belangstelling de laatste jaren toe.

In het bestaan van de Hasseltse kapel heeft de beheerder altijd een belangrijke rol gespeeld. Er zijn maar heel weinig Mariabedevaartplaatsen met een eigen beheerder op de loonlijst. Matt Luysterburg werkt vijf dagen per week. Hij woont in de ruim anderhalve eeuw oude beheerderswoning aan het Hasseltplein. Hij wijst uit het raam naar de Hasseltse kapel. "Wie in Tilburg heeft zo'n mooi uitzicht als ik?"

Extra activiteiten

Tijdens de maand mei, Mariamaand, zijn er extra activiteiten. Op 12 mei is er om 11.00 uur een moederdagmis met Koor Parochie Goirke. Er kunnen Marialiederen worden gezonden op 15 mei (19.30 uur), 28 mei (10.30 uur) en 29 mei (19.30 uur). Op 30 mei is om 07.30 uur een bedevaartsmis in verband met Hemelvaart en de 31e om 20.00 uur een slotviering.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden