Berend de Vries achter de knoppen van de graafmachine. Inzet een impressie van hoe de stalling uiteindelijk uit komt te zien. foto: gemeente Tilburg – Ton van Rooij
Berend de Vries achter de knoppen van de graafmachine. Inzet een impressie van hoe de stalling uiteindelijk uit komt te zien. foto: gemeente Tilburg – Ton van Rooij (Foto: )

Start bouw fietshotel aan het spoor

GroenLinks-wethouder Mario Jacobs: “Ik spijker hoogstpersoonlijk de naam ‘fietshotel’ aan de glazen gevel”. Dat zei hij bij het officieel startmoment van de bouw van twee fietsenstallingen aan weerszijden van het station. Daarmee komt er stallingsruimte voor zo’n 7500 fietsen.

Door Jan Loonen

TILBURG - In de stallingen komen rolbanden voor gebruiksgemak en verdeeld over beide stallingen staan er zo'n 200 OV-fietsen om te huren. Er komt ook een serviceruimte voor kleine reparaties.

Wendy de Wild, regiodirecteur van ProRail mocht als eerste plaatsnemen in een graafmachine en verplaatste zand als openingsact, gevolgd door dito handelingen door directeur NS Stations Femke Woudstra en de wethouder Berend de Vries (D66 – Spoorzone).

Dat gebeurde aan de noordkant van het station. Hier is aannemer Dura Vermeer al enkele weken hard aan het werk met de bouw van de noordelijke stalling. Deze zal naar verwachting in de zomer van 2020 gereed zijn. De zuidelijke stalling moet eind 2021 klaar zijn.

De noordelijke stalling biedt plaats aan 3900 fietsen. Aan de centrumzijde komt een stalling met plek voor 3400 fietsen en deze zal gereed zijn in 2021. Daarnaast staan er verdeeld over de beide stallingen zo’n 200 OV-fietsen om te huren. Het ontwerp is van architectenbureau Cepezed.

Nu komen 42 procent fietsers naar het station. Dat moet naar het landelijk gemiddelde van 50 procent, sprak Femke Woudstra als ambitie uit.

Reizigers die met de fiets naar het station gaan, kunnen straks hun fiets de eerste 24 uur gratis parkeren. Beide stallingen worden permanent bewaakt. Daarnaast komt er in één van de stallingen straks ook een Fiets en Serviceruimte voor kleine reparaties. De totale investeringskosten bedragen circa 20 miljoen euro. Dat geld is afkomstig van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant. Als de stallingen straks klaar zijn, gaat NS deze exploiteren.

Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken, verbetert ProRail samen met regionale overheden en NS-fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Het huidige programma Actieplan Fietsparkeren geeft uitvoering aan het beleid om meer fietsparkeerplekken bij stations te realiseren. Sinds 2000 zijn er landelijk bijna alle 450.000 fietsplaatsen gebouwd en gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo'n 490.000 en groeit de komende jaren - afhankelijk van beschikbare co-financiering - verder naar 600.000 in 2030.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden