Op 18 mei is er een demonstratiewedstrijd tussen het Nederlands Transplantatie Voetbalteam (met vier Tilburgers) en een team van Gudok.
Op 18 mei is er een demonstratiewedstrijd tussen het Nederlands Transplantatie Voetbalteam (met vier Tilburgers) en een team van Gudok. (Foto: )

Voetbal met een deel van een ander

Stichting Sport en Transplantatie maakt het sinds januari mogelijk voor mensen die een transplantatie hebben gehad, om deel te nemen aan voetbal. Zij het met aangepaste regels. Zie het maar als zaalvoetbal op het veld. De groep bestaat intussen uit 16 spelers en een technische staf.

TILBURG - In augustus nemen ze deel aan de World Transplant Games in Newcastle. Voetbal staat er voor het eerst op de agenda op de reeds 30 jaar dat deze spelen bestaan. Volgend jaar staan de eerste wereldkampioenschappen op het programma.

Hoe lekker is het niet om na een werkdag te gaan trainen of te gaan sporten om alles even los te laten van die dag. Maar wat als je leven er anders uitziet omdat je bijvoorbeeld drie keer per week aan de nierdialyse moet liggen, dat je hart of lever niet meer functioneert of dat je bijna geen lucht meer krijgt omdat je een beperkte longfunctie hebt. Voor mensen die wachten op een orgaan, weefsel of beenmerg transplantatie kunnen soms jaren geen 'normaal' leven leiden. En sporten zit er dan al helemaal niet meer in.

Voor deze mensen is een transplantatie een nieuwe start in hun leven. Na de operatie volgt eerst een periode van intensieve revalidatie om überhaupt weer deel te kunnen nemen aan de dagelijkse dingen. Vele mensen kunnen en durven dan niet meer te sporten. Toch hoeven deze mensen niet stil te zitten. De stichting Sport en Transplantatie biedt de mensen de mogelijkheid om verschillende sporten te beoefenen met lotgenoten. Er zijn momenteel 10 sporten bij de stichting ondergebracht. Denk aan atletiek, wielrennen, zwemmen, bowling, golf, tennis, tafeltennis, volleybal en badminton.

En nu dus de voetballers die meedoen aan de World Transplant Games. Om dit alles in gang te zetten en goed voor de dag te komen is er natuurlijk veel aandacht en zijn er sponsoren nodig. Op 18 mei is er een demonstratiewedstrijd tussen het Nederlands Transplantatie Voetbalteam (met vier Tilburgers) en een team van Gudok op het Gudokcomplex aan de Spaubeekstraat in Tilburg. Om 14.00 staat de aftrap gepland en er worden die dag diverse activiteiten rondom het team gepland. Zo is er een enveloppenactie waarmee mooie prijzen te winnen vallen. Ook bestaat er de mogelijkheid om informatie in te winnen over sporten na een transplantatie in het algemeen en kan men de spelers van het Nederlands voetbalteam vragen stellen.

Wie meer wil weten over de voetbaltak van de stichting of wil sponsoren kan mailen naar Robin Simons: rpm.simons@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden