Jessica voelt meer zelfvertrouwen. "Soms zegt een klant zelfs dat ze me een strenge vrouw vindt", lacht Jessica. foto: Susan van den Nieuwelaar
Jessica voelt meer zelfvertrouwen. "Soms zegt een klant zelfs dat ze me een strenge vrouw vindt", lacht Jessica. foto: Susan van den Nieuwelaar (Foto: )

Jessica voelt meer vertrouwen bij de Ruilwinkel in De Ypelaer

Een tijdje terug klopte Jessica bij het Vrijwilligerspunt in Tilburg-Noord aan. In gesprek met Susan van ContourdeTwern gaf ze aan meer te willen betekenen voor anderen. Jessica verhuisde in mei 2018 naar Noord met haar 7-jarig zoontje. Door medische redenen heeft ze geen arbeidsverplichting. "Ik wil me nuttig voelen", zegt ze als gevraagd wordt waarom ze vrijwilligerswerk wil doen.

Door Susan van den Nieuwelaar

TILBURG - "Nu zit ik op tijden dat mijn kind op school is urenlang op de bank." Susan en Jessica bespreken wat voor Jessica haar mogelijkheden en beperkingen zijn. En ook wat ze absoluut niet wil.

Susan ziet enerzijds een bescheiden en soms onzekere vrouw voor zich, maar anderzijds veel kracht en potentie. In de vrijwilligersvacaturebank selecteren ze twee functies: een administratieve bij de Tilburgse Voedselbank en een gastvrouwfunctie bij het Ronald MacDonald Huis. Samen gaan ze in gesprek met de Voedselbank. Zo heeft Jessica een steuntje in de rug. Er is daar echter meer werk dan wat Jessica lichamelijk aankan. Jessica maakt daarna zelf kennis met het Ronald MacDonald Huis. Op de achtergrond ondersteunt Susan haar en geeft haar een compliment voor haar aanpak.

Het Ronald MacDonald Huis is ook niet de plek voor Jessica. Dan ziet ze een vacature bij de Ruilwinkel in wijkcentrum De Ypelaer. Tijdens de eerste meeloopochtend voelt Jessica zich er meteen welkom. "De sfeer met klanten is prettig. Mensen die hier komen zijn betrokken. Daarom doe ik mijn best om er een mooie nette winkel van te maken met goede spullen. Het voordeel is dat ik mijn zoontje mee kan nemen als hij eens een dag vrij is, dus ik hoef geen oppas te regelen om mijn vrijwilligerswerk te kunnen doen."

Jessica voelt meer zelfvertrouwen. "Soms zegt een klant zelfs dat ze me een strenge vrouw vindt", lacht Jessica. Laatst maakte ze een jongen blij met een hele tas vol voetbalplaatjes. "Ik wist dat hij ze fanatiek spaarde. Hij was helemaal gelukkig en daar doe ik het voor." Jessica wil haar betrokkenheid uitbreiden door de Facebookpagina en de website van de Ruilwinkel te gaan beheren. Hiermee heeft ze nog niet zoveel ervaring, maar het lijkt haar wel leuk. "En ik kan dit werk vanuit thuis doen en dat is handig." Om haar kennis bij te spijkeren kijkt Jessica samen met Susan naar een cursus of workshop. Helpen dingen voor mensen mogelijk te maken, is wat dit werk zo leuk maakt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden