Zes arbeidershuizen gebouwd rond 1900 aan een straat met een van de oudste namen die we in Tilburg kennen. Info: www.heemkundekringtilburg.nl
Zes arbeidershuizen gebouwd rond 1900 aan een straat met een van de oudste namen die we in Tilburg kennen. Info: www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: unknown)

MoNUment van de week: Broekhovenseweg 143-153

TILBURG - Deze panden aan Broekhovenseweg 143-153 zijn gebouwd door broodbakker Mulders. In 1959 werden ze eigendom van de Heilige Familieparochie ('Broekhoven II') om de achterliggende jongensschool te kunnen uitbreiden. De eenlaagse huizen hebben een zadeldak met blauwe kruispannen, aan de straatkant een mansardeschild met dakkapellen. De voorgevel is symmetrisch van opzet met in het midden een overdekte doorgang naar de tuinen. We zien siermetselwerk, gele strengpersstenen voor aanzet- en sluitstenen, een geprofileerde cementen plint, een houten bakgoot op gesneden gootklossen en muuropeningen met segmentbogen met gekleurd tegelwerk in de boogtrommels. Aan de achterkant zijn de oorspronkelijke uitbouwen aan met rug-aan-rug gekoppelde lessenaarsdaken. Het gemeentelijk monument is een vroeg voorbeeld van seriewoningbouw van vóór de woningwet.

Er tegenover was ooit een bedrijventerrein met 'Twernerij en Ververij Broekhoven' met de hoogste fabrieksschoorsteen (76 meter) van Tilburg. Aan de zuidkant stonden van 1924 tot 1974 kerk en pastorie van Broekhoven II van architect Jos. Donders. Ook was daar de doorgang naar de R.K. jongensschool 'Sint Jozef' waar tot 1960 het onderwijs werd verzorgd door fraters.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden