Jan Panhuijzen (rechts) draagt de voorzittershamer van KBO Berkel-Enschot over aan Leo de Graaf.
Jan Panhuijzen (rechts) draagt de voorzittershamer van KBO Berkel-Enschot over aan Leo de Graaf. (Foto: )

Nieuwe voorzitter KBO Berkel-Enschot

Wisseling van de wacht bij KBO Berkel-Enschot: onlangs nam Leo de Graaf (74) het voorzitterschap over van Jan Panhuijzen. Onder diens leiding groeide deze afdeling van de ouderenbond uit tot een vereniging die intensief samenwerkt met andere organisaties die zich sterk maken voor de senioren in het dorp. Het is de taak van De Graaf om hierop voort te bouwen.

Door Aldert van der Burg

BERKEL-ENSCHOT - KBO Berkel-Enschot telt ruim 1.600 leden. In haar 65-jarig bestaan is zij uitgegroeid tot de grootste vereniging van het dorp, waarbinnen ruim 130 vrijwilligers actief zijn. Er is een uitgebreid aanbod aan activiteiten, waardoor er vrijwel dagelijks iets te doen is: van het volgen van een cursus tot het deelnemen aan (sportieve) activiteiten. Zo blijven ouderen actief en kunnen ze leeftijdsgenoten ontmoeten.

De Graaf woont inmiddels zo’n 35 jaar in Berkel-Enschot. “Al die tijd heb ik me weinig bemoeid met het dorp, omdat ik aan het werk was in Tilburg”, vertelt hij. “Ik was jarenlang bestuurder van de Duynsberg, een combinatie van serviceflat en verzorgingshuis. Sinds twee jaar ben ik gepensioneerd. Nu deed ik al wat vrijwilligerswerk, maar ik wilde meer.” Toen hij werd gevraagd als voorzitter van KBO Berkel-Enschot, heeft hij ‘na lang beraad’ ja gezegd. “Als ik zie wat er allemaal gebeurt in deze organisatie, dat enthousiasme, dan kun je wel spreken van een geoliede machine. Ik ben nog druk bezig met inlezen en kennismaken met verschillende nevenorganisaties in het dorp.”

Cultuurverschil

Als echte boven-Moerdijker - oorspronkelijk komt De Graaf uit de Hoeksche Waard - ziet hij een duidelijk cultuurverschil tussen Brabant en het westen van het land. “De mensen zijn hier minder direct. In het westen zeg je na een activiteit tegen de mensen dat ze hun rommel moeten opruimen, hier maak je een praatje, vraag je hoe het met iemand is en pas dán vraag je vriendelijk of ze willen opruimen. Dat is, denk ik, ook het verschil tussen Panhuijzen en mij: hij is wat ronder, ik wat vierkanter.”

Als verschillende partijen die zich voor ouderen inzetten, aan de basis intensief met elkaar samenwerken, is dat wel zo efficiënt. Panhuijzen stond als voorzitter een dergelijke aanpak voor; KBO Kring Tilburg hoopt dat de KBO-afdelingen in de verschillende Tilburgse wijken dit voorbeeld zullen volgen. Ook De Graaf wil die lijn vasthouden. “Als iedereen op eigen houtje met bejaarden bezig wil zijn, dan schiet het niet op.”

Op vrijdag 22 maart ontving Jan Panhuijzen (72) de Tilburg Trofee vanwege zijn voorzitterschap van de KBO Berkel-Enschot. “De verdienste van Jan is dat hij als voorzitter echt wat heeft neergezet wat iedereen aanspreekt. Er komen nog steeds leden bij”, aldus De Graaf.

Stadsnieuws besteedt regelmatig aandacht aan de initiatieven van de KBO. Iedere 50-plusser kan terecht voor activiteiten.

www.kbo-kringtilburg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden