Het voormalige woonhuis van architect Noud Heerkens, sinds kort een gemeentelijk monument. info: www.heemkundekringtilburg.nl
Het voormalige woonhuis van architect Noud Heerkens, sinds kort een gemeentelijk monument. info: www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: Joep Vogels )

MoNUment van de week: Lourdesstraat 2a

TILBURG - Noud Heerkens (1915-2009) was zoon van aannemer Jos Heerkens. In 1935 begon hij zijn architectenpraktijk aanvankelijk in dienst van Jos Heerkens van Bavel Aannemer, het bedrijf van zijn vader. Rond 1950 startte hij zijn eigen bureau. Eerst nog in het ook door hem ontworpen pand Reinier de Graafstraat 5, maar vanaf 1957 in de Lourdesstraat, in het kantoor achter het huis dat om onduidelijke redenen niet bij het monument hoort.

Heerkens heeft, vooral in Tilburg, talloze woningen, scholen, zorginstellingen, bedrijfspanden en winkelhuizen gebouwd. Zijn bekendste werken zijn de kleuterschool in de Betuwestraat (1955) de villa's Wandelboslaan 74 (1960) en Vonk de Bothstraat 65 (1965), de kantoorflat Tivolistraat 20 (1964), het bedrijfsgebouw Kapitein Hatterasstraat 10 (1967) en het woonhuis met kantoor links naast dit huis dat ook pas monument is geworden.

Bij het ontwerp van zijn eigen woonhuis wisselde Heerkens elementen van de wederopbouwstijl af met elementen uit de traditionalistische architectuur. Zo zien we betonnen of natuurstenen lijsten rond stalen ramen en deuren en de verticale stapeling van het woonkamerraam op de begane grond en het slaapkamerraam daar boven maar ook een getoogd slaapkamerraam en houten klossen onder het royale dakoverstek.

Audrey Tulkens
Meer berichten