Suzanne van den Einden-Brok, hier in actie voor de G-dames, is ambassadrice van het eerste internationale toernooi voor voetbalsters met een beperking. foto: Toin Damen/013sporT
Suzanne van den Einden-Brok, hier in actie voor de G-dames, is ambassadrice van het eerste internationale toernooi voor voetbalsters met een beperking. foto: Toin Damen/013sporT (Foto: Toin Damen)

Internationaal toernooi G-dames

De Tilburgse voetbalvereniging SVG is op 24, 25 en 26 mei het toneel van het Special Olympics European 8-a-side Football Tournament. Het is het allereerste internationale toernooi voor voetbalsters met een beperking. Meer dan 150 speelsters uit tien Europese landen nemen het dat weekend tegen elkaar op.

TILBURG - De deelneemsters komen uit Polen, Wit-Rusland, Kroatië, Frankrijk, Monaco, Azerbeidzjan, Letland, Denemarken, Duitsland en Nederland.

SVG is hiervoor uitgenodigd door de UEFA en voorgedragen door Special Olympics Nederland. SVG kent namelijk een lange traditie op het gebied van G-voetbal. Voorzitter en G-coördinator Peter Balmakers: "Met drie teams is onze G-afdeling al 25 jaar een bijzonder onderdeel van onze vereniging. Sinds kort hebben we zelfs een team dat volledig bestaat uit meiden en vrouwen met een beperking. Zij nemen ook deel aan het toernooi."

Suzanne van den Einden-Brok is aanvoerster van dat team en ambassadrice van het toernooi. Zij vindt het belangrijk dat dit toernooi wordt georganiseerd: "Ondanks mijn beperking, heb ik me door het voetballen kunnen ontwikkelen tot een zelfstandige vrouw. Dat gun ik anderen ook en ik hoop dat veel meer dames in een G-team gaan spelen. Via dit toernooi besteden we daar veel aandacht aan."

Balmakers vult aan: "Het reguliere vrouwenvoetbal is al jaren ontzettend populair. Met dit toernooi geven we ook een boost aan het voetbal voor meiden en vrouwen met een verstandelijke beperking. Dat is belangrijk, want sporten is voor deze doelgroep lang niet altijd vanzelfsprekend."

Met behulp van verschillende organisaties en sponsoren pakt SVG het toernooi officieel aan. Met een ceremonie, vlaggen en de zogenaamde Flame of Hope die drie dagen brandt. Balmakers: "We verwachten minimaal 500 mensen op de been te brengen. Dat is zeer bijzonder voor een kleine vereniging met 350 leden."

Michael van Praag

De openingsceremonie op vrijdag 24 mei, met onder meer KNVB-voorzitter Michael van Praag, begint om 19.30 uur. Op zaterdag en zondag wordt er volop gevoetbald. De finalewedstrijden zijn op zondag 26 mei tussen 12.00 en 15.00 uur, gevolgd door de prijsuitreiking van 16.00 tot 17.00 uur. Het reguliere Duitse dameselftal is daarbij aanwezig.

Het complex van SVG is te vinden aan de Brugstraat 5 in Tilburg. Kijk voor meer informatie op www.svgtilburg.nl of:

www.sofootball2019.nl

Audrey Tulkens
Meer berichten