Wouter Vandenabeele, de Gentse orkestleider van Belgisch/Syrisch wereldmuziekorkest Liqa, met wie GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk op zondag 29 september 2019 haar concertserie opent.
Wouter Vandenabeele, de Gentse orkestleider van Belgisch/Syrisch wereldmuziekorkest Liqa, met wie GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk op zondag 29 september 2019 haar concertserie opent. (Foto: )

Groeten Uit Oisterwijk pakt uit

GUO (Groeten Uit Oisterwijk) heeft het programma voor het nieuwe seizoen bekend gemaakt. Het seizoen begint op zondag 29 september met ‘Miniconcertjesdag’, met wandelroutes langs Oisterwijkse huiskamers die tot concertlocaties zijn omgetoverd voor 16 miniconcertjes. Om mee af te ronden is op 5 mei ‘Oisterwijk in WOII – WOII in Oisterwijk’, met bevrijdingsdagactiviteiten verspreid over Oisterwijk in samenwerking met Oisterwijkse organisaties en deskundigen.

OISTERWIJK - Verder is er een boekpresentatie van een Oisterwijkse auteur en jong, lokaal muziektalent als support act en zijn er zit-/luisterconcerten voor een luisterbereid publiek. Met gelouterde en jong getalenteerde singer-songwriters uit Nederland, de rest van Europa en de VS. En met een palet aan muziekgenres, geworteld in folk, Americana, blues, world, klassiek en cross-overs.

Boschoord

Voor het derde jaar op rij maakt GUO gebruik van concertlocatie Fletcher hotel-restaurant Boschoord aan Gemullehoekenweg 143, te midden van Oisterwijks bos- en vennengebied. Evenals GUO’s bestuur en overige vrijwilligers, sinds jaar en dag verenigd in Stichting Podiumkunsten Oisterwijk.

Wel mikt GUO op verfrissende verjonging en zoekt 50-minners uit Oisterwijk en omgeving als vrijwilliger. Mail voor meer info naar groetenuitoisterwijk@home.nl. Hier kan zich ook jong, lokaal muziektalent, tot begin 20 jaar, uit Oisterwijk en omgeving met elk denkbaar repertoire aanmelden als support act. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een groepsbio, persfoto (minstens 1 MB) en link naar een beeld-/geluidopname te mailen.

Ook nieuw: GUO’s website én website-adres www.groetenuitoisterwijk.nl. Via een link op de homepage kunnen GUO-liefhebbers hun tickets reserveren. Ook kan men daar een gratis abonnement aanvragen op het maandelijkse, digitale GUO Muziekmagazine.

GUO opent op zondag 29 september met wandelroutes langs Oisterwijkse huiskamers die bewoners omtoveren tot huislijke concertlocaties voor zestien miniconcertjes (klassiek, improvisatie, world en folk/kleinkunst), uitmondend in een concert in Boschoord van wereldmuziekorkest Liqa (België/Syrië).

Concerten

Daarna volgen zondagmiddagconcerten in Boschoord met op 27 oktober Banditaliana (mediterrane folk-jazz uit Italië), op 24 november Guy Davis (deltablues uit USA), op 22 december Lakshmi (klassieke en celtic harpmuziek uit België) en op 19 januari Martin Carthy & John Kirkpatrick (Angelsaksische folk uit UK).

Daarna is het GUO-podium op 9 februari voor Tim Knol (Americana singer-songwriter uit NL), op 15 maart voor Dayna Kurtz & Robert Mache (Americana uit USA), op 5 april voor Spinvis & Saartje van Camp (Nederlandstalige singer-songwriter uit NL) en op 19 april voor Sharon Shannon en Alan Connor (Celtic folk uit Ierland).

De presentatie van 'Dikke. Pret. Bonanza.', de autobiografische sleutelroman van de Oisterwijkse GUO-organisator en auteur Jos Creusen geldt op 26 januari als intermezzo. Het boek gaat over een Nederlandse nazaat van een Belgische vluchteling uit D'n Grooten Oorlog. Geboren in 1956 groeit hij op in een verstikkend milieu, in het epicentrum van het universum, op Brabants klapzand. Amper anderhalve turf raakt hij gemangeld en vermalen tussen laaggeletterdheid, culturele schraalte, vrooms katholicisme en loonslavernij.

Zijn bloedverwanten claimen hem om zijn 'talenknobbel'en 'creatief associatief denkvermogen', maar anderhalf docent helpt hem doen inzien dat hij zich juist door zijn door wie dan ook vergeven talenten kan ontworstelen aan zijn arbeideristische komaf. Eenmaal taalwetenschapper klampt hij zich vast aan zijn engagement om betekenisvol verschil te maken voor 'ons soort mensen' maar hij voelt zich een losgeslagen Einzelgänger, een ontwortelde, getormenteerde Walter Weltschmerz, laverend tussen twee werelden. Te klein voor het tafellaken, te groot voor het servet.

Bevrijdingsdag

In samenwerking met lokale organisaties en deskundigen sluit GUO op Bevrijdingsdag dinsdag 5 mei af met ‘Oisterwijk in WOII – WOII in Oisterwijk’. Deelnemers reserveren een combi-dagticket waarmee ze ’s ochtends één keuze maken uit een waaier van zes bevrijdingsactiviteiten die gelijktijdig verspreid over Oisterwijk plaatsvinden. ‘s Middags is er voor alle deelnemers met het combi-dagticket een programma in Boschoord.

’s Ochtends is er keuze uit een stadswandeling met een stadsgids, een boswandeling met boswachter Frans, een wandelroute langs struikelstenen met gidsen van Werkgroep Struikelstenen, een rondleiding in en rond de KVL met een KVL-gids, een rondleiding op de Joodse Begraafplaats met een gids van Stichting Joodse Begraafplaats en in Boschoord een expositie van Heemkundekring De Kleine Meijerij met filmdocu’s van Oisterwijk In Beeld en een lezing van Henk van der Linden.

’s Middags verzamelen deelnemers met combi-dagticket zich in Boschoord waar in opdracht van GUO lokale kunstenaars Marion Steur (poëzie), Ine van Son (beeldend kunstenaar) en Rob Rieter (soundscapes) eenmalig ‘Op Drift’ uitvoeren. Deze art performance vloeit over in concert ‘Van Cohen tot Winehouse’. Hierin brengen singer-songwriter Niki Jacobs en Nikitov rockclassics van bekende joodse popartiesten. Niki zingt de songs in het Jiddisch en Nikitov giet er een Klezmer-sausje over.

Tickets voor alle activiteiten kunnen worden gereserveerd via de website. Meer info over GUO-concertserie 2019/2020 in woord, beeld en geluid is ook te vinden op:

groetenuitoisterwijk.nl

Audrey Tulkens
Meer berichten