Lieve Louise zorgt voor de muzikale noot tijdens het Milieucafé op 23 mei in Paradox (foto: Jostijn Ligtvoet)
Lieve Louise zorgt voor de muzikale noot tijdens het Milieucafé op 23 mei in Paradox (foto: Jostijn Ligtvoet) (Foto: Jostijn Ligtvoet)

Milieucafé 23 mei: Spoorpark, Wijkevoort en plastic

TILBURG - In Paradox, Telegraafstraat 62 in Tilburg, vindt donderdag 23 mei het laatste Milieucafé voor de zomerstop plaats. Er is aandacht voor ruimtelijke projecten, zoals industrieterrein Wijkevoort, het Spoorpark en het heidevel van Stadsbos013. Daarnaast de laatste editie in de serie 'van het gas af' en een overzichtelijke samenvatting. En op de dag van de Europese verkiezingen komt een deskundige vertellen over de rol van de EU in de aanpak van de plasticproblematiek. Muziek is er van Lieve Louise en de Fanfare. De avond start om 20.30 uur.

Er komt een groot (80-100 hectare) bedrijventerrein, met de naam Wijkevoort, in de buurt van Hulten en het Stadsbos. Volgens het Masterplan worden de 80 tot hectares heel duurzaam. In het Milieucafé wordt gekeken naar de ecologische waarde van het gebied, nu en na de totstandkoming van Wijkevoort.

Heidegebied de Sijsten in Stadsbos013 is in relatief korte tijd in omgang verdubbeld. Mischa Cilissen van de gemeente komt vertellen, wat er aantoonbaar is veranderd en of er nog meer staat te gebeuren en wat één en ander betekent voor de biodiversiteit.

Spoorpark

Over een maand opent het Tilburgse Spoorpark op het voormalige Van Gend en Loos terrein. Landschapsarchitecte Esther Kruit en kwartiermaker Lucy Bathgate lichten tot hoe er omgegaan is met de waterhuishouding en met planten en dieren.

In de serie 'van het gas af' komt Tilburger Louis Hiddes langs. Deze temperatuurmakelaar legt uit hoe hij bestaande warmte hergebruikt en hoe dat voor Tilburg van toepassing kan zijn. Lucia Kleinegris vat de complete serie afsluitend nog even samen, in aanloop naar de 'grote finale' in het Milieucafé van 26 september.

En 23 mei is natuurlijk de dag dat we stemmen voor het Europees Parlement. Maar welke rol kan de Europese Unie precies spelen in de aanpak van de plasticproblematiek? Een deskundige legt het uit.

De Herenboeren komen ook langs om te vertellen hoe hun project vordert. En er is nog een kans op je aan te melden voor de excursie naar biologische boerderij 't Schop in Hilvarenbeek, op 1 juni.

Lieve Louise en de Fanfare

Een bijzondere muzikale act, in tweevoud, optreden voor en na de pauze: het duo Lieve Louise en de Fanfare. Ze maken sfeervolle Nederlandstalige liedjes met verrassende instrumenten als een grote trom, klokkenspel, kinderpiano, melodica en fietspomp. Humor en zelfspot dus.

De afsluiting van het Milieucafé is als altijd in handen van Frans van der Meer en Jeroen de Leijer. Kwartiermakers voor de nacht… En drijvende krachten achter het Environmental Lounge Café.

Het Milieucafé start om 20.30 uur in Paradox, Telegraafstraat 62 in Tilburg. De zaal opent om 20.00 uur. De entree bedraagt 3 euro, waarvoor je ook een kopje koffie of thee krijgt.

Audrey Tulkens
Meer berichten