Foto:

Column Deken Jeroen Miltenburg: De goede Geest

Met Pasen vieren we het nieuwe leven. De paaseieren zijn er een uitdrukking van. Het nieuwe leven omdat Jezus niet dood gebleven is op Goede Vrijdag maar uit de doden is opgestaan.

En dan na Pasen kijken we uit naar het volgende feest Pinksteren. Het feest van de H. Geest het feest van het Vormsel van enthousiast en van vurigheid. Het brengt verbondenheid met elkaar. Een feest van wijsheid en kennis en van zoveel meer.

Ik heb verschillende mensen op volwassen leeftijd gedoopt. Zij worden dan gedoopt en gevormd in één en dezelfde viering. Bij hen zie ik een groot verlangen, eigenlijk konden ze niet wachten om gedoopt en gevormd te worden. Dan ervaren ze een soort ‘flow’, een ‘begeestering’, een ‘enthousiasme’. Het is niet alleen blijheid, maar diepe vreugde en vervulling. Ze zijn in Gods Geest geraakt en ervaren een diep geluk. Dat is mooi om te zien.

De Heilige Geest is onmisbaar in ons leven, in de wereld en in de kerk. Zonder de Heilige Geest was de kerk niet ontstaan. Zonder de Heilige Geest is er in de Kerk geen liefde, geen verbondenheid met God of met elkaar. Wat dan overblijft is een kale organisatie. Net als zoveel organisaties die vaak wat bureaucratisch en afstandelijk aandoen.

De kerk is geboren met Pinksteren en wordt elke keer opnieuw geboren. Misschien nog juister gezegd: Pinksteren is het eerste optreden van de kerk. Zonder de Heilige Geest is het evangelie slechts een dode letter en is de kerk alleen maar een organisatie waar God ver weg is. De Heilige Geest gaat naar het hart. Zoals de liefde naar het hart gaat. Alle volken kunnen elkaar in die liefdestaal verstaan, dat is het wonderlijke wat er gebeurt met Pinksteren.

Onze kerk is een kerk waar mensen fouten maken, dat zien we maar al te vaak, bij anderen maar ook bij ons zelf. Toch werkt de Heilige Geest. Voorbeelden kennen we van dichtbij of wat verder weg. We kennen vele heiligen en anderen die een goed leven geleid hebben. Voor ons een inspirerend voorbeeld. Het verbindt ons met elkaar, zorgt dat we een gemeenschap vormen met elkaar. Soms mag je echt ervaren ik sta er niet alleen voor dat zou ik iedereen gunnen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden