Laura ontwikkelde de afgelopen jaren een geheel eigen theatervorm: stand-up philosophy. Nu introduceert ze stand-up philosophy 2.0., een nieuwe vorm van improvisatietheater. foto: Moon Saris
Laura ontwikkelde de afgelopen jaren een geheel eigen theatervorm: stand-up philosophy. Nu introduceert ze stand-up philosophy 2.0., een nieuwe vorm van improvisatietheater. foto: Moon Saris (Foto: )

Het Zuidelijk Toneel en stand-up philosopher Laura van Dolron slaan de handen ineen

Theatermaker en stand-up philosopher Laura van Dolron ging in opdracht van Het Zuidelijk Toneel op zoek naar mensen die zich niet hebben laten verslaan door tegenslag. Een jaar lang ging Laura op blind date naar plekken waar mensen zijn, die je normaal niet hoort. Mensen met een indrukwekkend levensverhaal, die zelden aan talkshowtafels terecht zullen komen.

TILBURG - "De schreeuwers laten zich wel horen, maar de mensen die niet de macht of de behoefte hebben om zich te uit te spreken, hebben vaak meer zinnigs te vertellen. De zogenaamd zwakkeren van de samenleving, zijn natuurlijk de sterken", zo ontdekte Laura.

Het resultaat van het onderzoek 'Wat we normaal niet horen' is op 23, 24 en (première) 25 mei te zien in Theater De Nieuwe Vorst.

Tbs, hospice en AA

Laura van Dolron bezocht onder meer mensen in een tbs-kliniek, een hospice, de AA en een dagopvang voor dakloze illegalen. Plekken met veel tl-licht, grijze tafels met stalen poten en koffie uit plastic bekertjes. "Ik heb hier veel mensen ontmoet die hebben moeten roeien met de riemen die ze hebben, hebben moeten leren lachen met tegenwind. Zij zijn de inspiratie voor deze viering, waaruit blijkt dat de zogenaamd zwakken juist de sterken van de samenleving zijn. Denk aan een jongen zonder huis en paspoort, een topcrimineel die hulpverlener werd, een man die moederziel alleen ter wereld kwam, alcoholist werd en uitgroeide tot de godfather van een AA-groep en een meisje dat niet mag eten van zichzelf maar wel de energie heeft anderen te troosten.

'Wat we normaal niet horen' is een reisverslag, in drie weken door Laura van Dolron gemaakt. Een monoloog doorspekt met momenten waar Laura live met de mensen die ze ontmoette reflecteert. Laura praat niet alleen óver de mensen die zij ontmoette maar ook mét. Ze deelt het podium met onder andere Toon Walravens Marcio, Laura Bruin en Steve Aernouts. Muzikant Frank van Kasteren staat haar muzikaal bij en componeert live muziek.

Het Zuidelijk Toneel presenteert elk seizoen tenminste één project, dat gemaakt is op basis van ontmoetingen met en verhalen van gewone bijzondere mensen uit de samenleving. Artistiek directeur Piet Menu: "Laura van Dolron heeft de ontwapenende gave om een publiek op het gemak te stellen en tegelijkertijd te confronteren met moeilijke vragen en persoonlijke bespiegelingen. In deze voorstelling met echte mensen wordt de warmte nog warmer, worden de blikken nog intenser en de vragen nog indringender."

Bullshitverhaal

Laura van Dolron vond verhalen die mooi, soms verdrietig of pijnlijk en vaak hoopvol zijn. "Mensen die minder hebben of kunnen, zijn vaak meer, omdat ze meer hebben moeten overwinnen. 'We don't have the luxury to despair', vertelde een Palestijn ooit tegen mij. Dat vond ik mooi. Ik geloof dat deze mensen de luxe niet hebben om zich achter een bullshitverhaal te verschuilen. Soms beklagen ze, maar nooit lang. Misschien omdat je daar, als je leven zwaar is, geen tijd voor hebt. Ik heb een jongen ontmoet die geen huis of paspoort had, en toch blaakte van het zelfvertrouwen. 'Het is het enige wat ik heb,' zei hij."

Wat we normaal niet horen is een poging om voorbij de smalltalk te komen, want daaronder zitten allemaal mensen die behoorlijk op elkaar lijken.

Laura van Dolron: "Ik heb verslaafden ontmoet bij de AA, we zijn op een bepaalde manier allemaal verslaafd. Ik heb vluchtelingen ontmoet bij de dagopvang, we vluchten allemaal. Ik heb verwarde mensen ontmoet in de tbs, we zijn allemaal verward. Ik heb stervende mensen ontmoet in de hospice we gaan allemaal dood en bewegen daar naartoe."

Laura ontwikkelde de afgelopen jaren een geheel eigen theatervorm: stand-up philosophy. Dit theaterseizoen gaat ze nog ongepolijster en transparanter aan het werk en introduceert: stand-up philosophy 2.0., een nieuwe vorm van improvisatietheater. In Van Dolrons laatste voorstelling 'Een antwoord op alle vragen' beantwoordde ze live vragen van haar publiek. Met dit onderzoek gaat ze verder op deze ingeslagen weg. "Met dit onderzoek hoop ik dezelfde rauwheid, puurheid en eerlijkheid voort te zetten."

Tournee

De première is op 25 mei om 21.00 uur te zien in theater De Nieuwe Vorst. Daarna gaat de voorstelling op tournee tot en met 8 juli. Kijk voor meer informatie op:

www.hzt.nl

Audrey Tulkens
Meer berichten