Het dagelijks bestuur van het Spoorpark. V.l.n.r. Anita de Haas, Noud Derks en Johan Dunnewijk. Foto: Stadsfotograaf Chris Oomes
Het dagelijks bestuur van het Spoorpark. V.l.n.r. Anita de Haas, Noud Derks en Johan Dunnewijk. Foto: Stadsfotograaf Chris Oomes (Foto: )

Spoorpark opent poorten over maand

In het weekend van 21 t/m 23 juni wordt het Spoorpark feestelijk geopend. Een weekend lang is er een gevarieerd programma voor jong en oud om de stad kennis te laten maken met de nieuwste aanwinst van Tilburg.

TILBURG - Voor het openingsprogramma werden veel ideeën en initiatieven aangedragen vanuit de stad. Er is gefocust op een variatie aan creativiteit, muziek, sport en vooral veel gezelligheid. Parkmanager Sophie Peters werkte hiervoor o.a. samen met stagiaires Brechje en Anouk. "Wij zijn trots om onderdeel te kunnen zijn van dit bijzondere burgerinitiatief en kijken enorm uit naar het openingsweekend: het resultaat waar we zo hard aan hebben mogen meewerken! Het programma is behoorlijk divers, voor ieder wat wils." De diversiteit is te vinden in de verschillende onderdelen. Van muziek, dans, sport en beweging tot heerlijk relaxed genieten van een akoestisch concert bij het kampvuur. Verschillende kwartiermakers van het Spoorpark presenteren waar zij al die jaren zo hard voor gewerkt hebben. Beach Tilburg organiseert beachvolleybal clinics en het eerste officiële toernooi vindt plaats in het openingsweekend. Voor urban sporters worden er BMX en skate-clinics georganiseerd en vinden er demonstratie's van diverse urban sports plaats waaronder basketbal.

ArtFact, servicepunt voor amateurkunst, gaat in samenwerking met creatieve ondernemers Pia van den Berg en Marieke van Middelkoop het zaterdagavondprogramma neerzetten. "Om de mogelijkheden van het park te laten zien hebben we gekozen voor afwisselende en swingende acts, met heel veel Tilburgs talent. Muziek en dans staan centraal." Het Factorium, de instelling voor kunsteducatie in Tilburg, verzorgt het middagprogramma op een speciaal daarvoor gebouwd podium in het park.

Het Harmonieorkest NKH geeft een uitvoering van licht klassieke muziek op de zondagmorgen. Ook voor kinderen is er van alles te doen en te beleven. Op de Stadscamping en bij Scouting Esjeeka worden activiteiten georganiseerd voor de jongste bezoekers van het park. "Laat je uitdagen", aldus Rolien van Swam van Scouting Esjeeka. Brigitte Blanken van Stadscamping Tilburg vult aan: "Een week later organiseren we de Buurtcamping in het Spoorpark en in het openingsweekend geven we daarvan alvast een voorproefje."
Dirk de Leeuw en Lennart Veersma van horecapaviljoen het T-huis, dat naar verwachting rond de herfstvakantie klaar zal zijn, verzorgen de horeca in het openingsweekend. "Speciaalbiertjes en lekkere wijnen zijn al besteld. Voor de hongerige bezoekers zorgen we op meerdere locaties voor verschillende soorten etenswaren. Denk aan volledige maaltijden tot belegde broodjes en lekkere hapjes." In afwachting van de ingebruikname van hun T-huis draaien Dirk en Lennart, vanaf de opening van het Spoorpark, alvast warm in het tijdelijke strandpaviljoen van Beach Tilburg en in de Kiosk aan de Oostzijde van het park.

Voordat de feestelijkheden beginnen vindt er een officiële openingshandeling plaats op vrijdagmiddag. Kunstwerk 'De Rits' van kunstenares Marieke Vromans wordt samen met de kwartiermakers onthuld. Het kunstwerk staat voor het openritsen van textielstad Tilburg om zo een groen hart te onthullen. "Wat nou als je de stenige stad op verschillende plekken kan openritsen zodat water en groen dat in de ondergrond verscholen zit tevoorschijn kan komen? En waar kan je dit beter voor de eerste keer doen dan op zo'n fantastische plek in onze stad?"

Ondernemers gezocht

De opening van het Spoorpark wordt dankzij de hulp van vrijwilligers en Tilburgse ondernemers mogelijk gemaakt. De wensenlijst van het Spoorpark is uitgebreid. Dat varieert van gereedschap en kleding (incl. wasmachine en droger) voor de vrijwilligers die het park gaan onderhouden, tot een bakfiets, picknicktafels, Spoorpark merchandise, walkietalkies, een usb oplaadkast en EHBO-koffers. O.a. de Diamant-Groep GroenExtra, AFAC en La Poubelle leveren diensten en materialen. Scrumble Software Development maakt een mobiele app voor de flora en fauna in het park. Bedrijven die ook mee willen helpen kunnen zich aanmelden via de website van het Spoorpark.

Johan Dunnewijk, voorzitter van het bestuur, is trots op het grote burgerparticipatie project. "Uitdaging, inzet, vasthoudendheid en de juiste mensen zijn de sleutels van 't succes". Het Spoorpark opent op vrijdag 21 juni haar poorten.

lois.de.jong,lois.de.jong
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden