Een rijksmonument in neorenaissancistische stijl, binnen beschermd stadsgezicht 'Oude Heikant'. info: www.heemkundekringtilburg.nl
Een rijksmonument in neorenaissancistische stijl, binnen beschermd stadsgezicht 'Oude Heikant'. info: www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: )

MoNUment van de Week: Patronaat De Schans

Als we vanuit vanuit de nieuwbouw van Tilburg Noord het plein bij De Schans komen, wanen we ons ineens in een dorpse sfeer. Door de eeuwen heen veranderde de Heikant, zoals het plein heette. Tot 1873 moest men voor kerkdiensten naar het Goirke tot er hier ook een eigen kerk met pastorie kwamen en in 1911 het patronaatsgebouw. Door de nieuwbouw rondom hing de dreiging van de sloperhamer boven deze herdgang, maar uiteindelijk is hier gekozen voor behoud.

TILBURG - Architect Jos. Donders bouwde het patronaat in opdracht van het R.K. Kerkbestuur van de parochie Heikant. In 1913 werd het gewijd aan de uit Tilburg afkomstige Peerke Donders die toen 'eerbiedwaardig' was verklaard. Zijn naam zien we binnen een natuurstenen omlijsting. Een replica van een door J. Custers ontworpen beeld van Peerke staat in een op de gevel aangebrachte natuurstenen nis. Het pand onder zadeldak met topgevel wordt bekroond met een natuurstenen kruis. In 1950 werd aan de achterzijde een tweelaagse uitbreiding toegevoegd voor huisvesting van een verkennersgroep.

Van 1967 tot 1982 werd het patronaat gebruikt als bibliotheek en vanaf 1988 als gymnastieklokaal en kwam er een eenlaagse uitbouw bij. In 1998 kreeg het hoofdgebouw een woonfunctie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden