Frans Post in gesprek met Lucy Bathgate en Esther Kruit over het Spoorpark, dat binnenkort de poorten opent (foto: Jasper Schoonhoven)
Frans Post in gesprek met Lucy Bathgate en Esther Kruit over het Spoorpark, dat binnenkort de poorten opent (foto: Jasper Schoonhoven) (Foto: Jasper Schoonhoven)

'Dat we hier nog niets mee hebben gedaan is erg dom'

We gebruiken bestaande warmte niet goed. "En dat is eigenlijk ontzettend dom", verkondigde de Tilburgse warmtemakelaar Louis Hiddes afgelopen week in de laatste aflevering van 'van het gas af' in het Milieucafé.

Door Jasper Schoonhoven

TILBURG - Na mini-colleges over warmtepompen, warmtenet, houtstook, geothermie en waterstof was het tijd voor het laatste deel van de serie 'van het gas af'. Warmtemakelaar Louis Hiddes maakt met zijn bedrijf Mijnwater gebruik van de warmte in de mijnen van Limburg. "Hoe dieper je de aarde in gaat, des te warmer het wordt en die warmte kan prima gebruikt worden."

Werkt dat ook voor Tilburg? "In Tilburg hebben we natuurlijk geen mijnen, maar ook hier zijn mogelijkheden. Op de daken van tal van bedrijven staat technologie om warmte af te stoten, maar het zou toch veel handiger zijn om die warmte op te slaan en te gebruiken als het kouder is." Dat zou zeker een grote bijdrage kunnen leveren voor Tilburg. Op de vraag waarom dat nog niet eerder bedacht is, antwoordde hij grijnzend: "Dat is juist zo ontzettend dom."

Met een korte samenvatting van alle mini-colleges sloot Lucia Kleinegris de serie af. Daarbij somde ze ook nog even onze eigen mogelijkheden op. "We kunnen de gebouwgebonden warmte beter benutten, met name door betere isolatie. Zuiniger apparaten kan ook helpen. En hoewel koken maar een klein onderdeel is van ons gasgebruik, kunnen we natuurlijk overstappen op elektrisch koken."

In het Milieucafé van 26 september komt Oscar Dusschooten langs voor de grote 'van het gas af' finale. De VVD-wethouder reageert op de voorstellen die in de cafés gedaan zijn.

In datzelfde café komt ook een vervolg op het item Wijkevoort. Wethouders Mario Jacobs en Berend de Vries komen dan langs om in te gaan op de totstandkoming van de plannen voor 'het duurzaamste industrieterrein van de melkweg', tussen de 80 en 160 hectaren groot, grenzend aan Stadsbos013. Afgelopen donderdag gaf projectleider Suzan Groot Jebbink alvast een idee van de plannen en daarna kruisten de gemeentelijke bioloog Rob van Dijk en bewoners Marjelein de Graaff en Stan Maessen de degens.

De bewoners vinden dat de industriële gebouwen niet passen in het gebied. "Er komen gebouwen waar het Willem II stadion vier keer in past. Dat kun je niet verbloemen met een beetje groen er om heen. Het gebied kan veel beter, op

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden