Leerlingen Joanna, Rosin en Lenne onthulden, samen met wethouder Marcelle Hendrickx en kunstenaar Reinoud van Vught, het kunstwerk.
Leerlingen Joanna, Rosin en Lenne onthulden, samen met wethouder Marcelle Hendrickx en kunstenaar Reinoud van Vught, het kunstwerk. (Foto: )

OC Leijpark maakt kunst met Reinoud van Vught

Leerlingen Joanna, Rosin en Lenne hebben samen met Marcelle Hendrickx, wethouder Onderwijs, Kunst en Cultuur van de gemeente Tilburg, op woensdag 22 mei een metersgroot kunstwerk onthuld op Onderwijscentrum Leijpark. Zij zijn drie van de leerlingen van 4 tot 12 jaar die afgelopen periode met de kunstenaar Reinoud van Vught uit Goirle een gezamenlijk kunstwerk hebben gemaakt.

TILBURG - Aanleiding is het 60-jarig jubileum dat de school dit jaar viert. Hendrickx: "Deze 60-jarige is springlevend, fris, fruitig en vol kleur. Er gebeuren allemaal nieuwe dingen."

Beperking doet er niet toe

"Ik vind het belangrijk leerlingen met de beste mensen te laten werken, want dan weet je dat je er toe doet", vertelt Harry Hoekjen, directeur van Onderwijscentrum Leijpark. "Dat is extra belangrijk voor de leerlingen op onze school. Zij hebben vaak een klik met kunst en cultuur. Daar kunnen ze meedoen en doen beperkingen er niet toe. Door het beste te geven wat er is, geef je plezier."

Hoekjen vervolgt: "Daarom heb ik Reinoud van Vught uitgenodigd, hij maakt prachtig werk dat in het hele land en ook internationaal te zien is. Ik voel me vereerd dat hij dit heeft willen doen. Kijk hoe mooi het gezamenlijke werk is geworden. Een gigantisch tot de verbeelding sprekend dier, dat uitdaagt er je eigen fantasie op los te laten."

Fantasie en verrassing

Maak een fantasiedier of teken het dier waar je groep naar is vernoemd. Dat was de opdracht die Reinoud van Vught gaf, toen hij de in de winterperiode de klassen twee keer bezocht. Daar kwamen de meest prachtige creaties uit voort, die door Reinoud van Vught zijn verzameld, uitgeknipt en van een eigen interpretatie voorzien.

"De verrassing was voor mij", zegt Van Vught. "Ze verzinnen dingen waar ik niet op zou komen, maar waar ik wel wat mee mocht doen. Kinderen hebben een creativiteit die we moeten koesteren."

Een stad van makers

Wethouder Hendrickx bij de onthulling: "Wij zijn een stad van makers. En juist in deze stad en deze omgeving is kunst en cultuur heel belangrijk. En zijn er ook heel veel mensen die dat heel goed kunnen. Reinoud van Vught is daar één van. En als leerlingen horen jullie daar ook bij, jullie zijn ook allemaal makers. Ik wens jullie toe dat je dat je leven lang blijft doen. Mooie dingen maken en via mooie dingen kun je dromen en kom je misschien wel tot andere inzichten. Wat ik daar mee bedoel is dat je daar gewoon gelukkiger van wordt, zo simpel is dat."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden