Voor het gemeentehuis stonden zo’n 150 mensen te musiceren, te zingen en te dansen.
Voor het gemeentehuis stonden zo’n 150 mensen te musiceren, te zingen en te dansen. (Foto: )

Factorium demonstreert voor gemeentehuis Goirle

Factorium Podiumkunsten hield afgelopen week een demonstratie van muziek, zang en dans voor aanvang van de raadsvergadering van de gemeente Goirle. Voor het gemeentehuis stonden zo’n 150 mensen te musiceren, te zingen en te dansen. In die vergadering stond in de voorjaarsnota een bezuiniging ingeboekt voor Factorium van ruim 300.000 euro. De gemeenteraad besloot daarna de voorjaarsnota van tafel te vegen. Daarmee lijkt de bezuiniging van Factorium van de baan.

Door Jan Loonen

GOIRLE - Voor aanvang van de vergadering had directeur Loek Sijbers van Factorium gebruik gemaakt van spreekrecht. Zijn inbreng ondervond waardering. Factorium Podiumkunsten is een cultuurbedrijf met diverse pijlers, met muziekonderwijs voor jong en oud, en de dragende kracht achter de cultuureducatie met een speciaal voor Goirle ontwikkeld model. In dit model wordt de verbinding gelegd tussen alle verschillende cultuurprogramma’s op school en de kunstbeoefening in de vrije tijd.

Factorium levert ook een belangrijk bijdrage aan alle evenementen in het dorp. In feite is hier sprake van een complete culturele infrastructuur met het cc Jan van Besouw, de bibliotheek, de Harmonie, onderwijs en zorg enzovoort.

Verklaring

De Goirlese fracties kwamen met een gezamenlijke verklaring, die werd voorgelezen door Mark Verhoeven van lijst Riel Goirle: “Wij als raad hadden graag een kadernota gezien gebaseerd op hoofdlijnen in plaats van een ‘begroting light’.” In de voorjaarsnota worden de cijfers tot in detail uitgewerkt. Daar is de voorjaarsnota niet voor, was de mening van de gemeenteraad. De raad vond het ook fout dat met allerlei partijen is gesproken over mogelijke bezuinigingen, terwijl de gemeenteraad daar nog helemaal geen oordeel over had kunnen geven.

Johan Swaans, wethouder van financiën en cultuur, respecteerde het standpunt van de gemeenteraad, toegevend dat het college een verkeerde inschatting heeft gemaakt. "We gaan samen met u de kaders in beeld brengen", beloofde de wethouder.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden